Волонтерке Волонтерског сервиса Звезаре, њих 17, у организацији Градске општине Звездара посетиле су Гроцку. После обиласка ове прелепе градске општине, волонтерке су посетиле Културни центар Гроцке. Домаћини звездарским волонтеркама били су Зорица Атић, директорка Културног центра, која је поздравила госте са Звездаре  и Мирослава Павловић, кустоскиња , која је волонтеркама испричала кратак историјат Ранчићеве куће, здања у коме је од 2006.године  активан Културни центар Гроцке и позвала их на „55. Грочанске свечаности“ које су у току.

 

Волонтерке су тако сазнале да Ранчићева кућа у Гроцкој бележи више од два века трајања и око три деценије културне намене, и да својим амбијентом, који је својеврсни времеплов у време које је прошло, сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја.

 

Здање је данашње име добило по породици Ранчић којој је готово два века припадало. Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства. Кућа је заштићена као културно добро од великог значаја 1966. године и „домаћин“ је установи Центар за културу општине Гроцка од 2006. године.

 

Кустос је објаснила да је Гроцка већ дуги низ година „метафора“ за воћарско поднебље будући да су знаменити Грочани у претходним вековима и деценијама улагали у воћњаке знајући да је клима у овом делу Подунавља благородна за скоро све врсте воћа и да воћњаци у Гроцкој имају перспективу, и били су у праву.

 

Волонтери су посетили и сликарску колонију која је у дворишту Културног центра била у току као и сталну поставку у музеју у Ранчићевој кући.

Дружење волонтера је настављено у „Гастро ранчу Стара крушка“ у добром расположењу.