Трећег дана манифестације 10.Дани сениора на Звездари, у aмфитеатару  Београдске академије пословних и уметничких струковних студија, одржана је едукација и радионица по истоименој књизи „Башта у саксији“ Славице Ступарушић, новинара, инжењера хортикултуре, путописца. Књига је настала као резултат стручног знања и дугогодишњег писања текстова за Политикин додатак „Магазин“,  али и десетогодишњег искуства у волонтерској реализацији радионица са сениорима „Урбани баштовани“ и „Ботаника душе“.

Ступарушић je на практичан начин објаснила важну везу савременог човека са природом, посебно у урбаним условима. Бавећи се биљкама,нагласила је, важно је да поштујемо правила и законе биљног света. Свет биљака је лековит и бављењем њима може да буде добар начин социјализације и хуманизације свакодневног живота суграђана свих генерација.

На едукацији смо чули да наше баште у саксијама, двориштима, балконима или прозорима, могу бити наш фитнес програм, теретана, солиријум и сензорна терапија, а биљке су увек драгоцене и корисне. Ступарушић је присутнима давала савете како да сами „произведу“ хранљиву подлогу и средства за борбу против биљних ваши и штеточина, одговарала је на питања присутних и –посебно, нагласила да не треба да заборавимо да је доказано да биљке заиста умеју да осећају нашу добро енергију и позитивне емоције и да нам својом лепотом , мирисом и плодовима узврате.

Књигу „Башта у саксији“ подржала је Градска општина Звездара суфинансирањем путем јавног конкурса.

Организатор манифестације је за све учеснике едукације „Башта у саксији“ обезбедио пригодне поклоне- аранжиране чуваркуће у саксијама и орахе спремне за јесењу садњу.

Сви садржаји у оквиру Дана сениора део су овогодишњег Програма „Дана европске баштине“ и реализују се у складу са актуелним епидемиолошким мерама.

Покровитељ манифестација је Градска општина Звездара а Пријатељи „Дана сениора“ су: Библиотека „Вук Караџић“, Театар Вук и Београдска академија пословних и уметничких струковних студија.

Четвртог дана 10.Дана сениора на Звездари, у четвртак, 30.септембра, од 12 до 13  часова на Сцени Култ, Булевар краља Александра 77 заказано је јавно читање цитата из књиге „Старење без аутоцензуре“–  Радмиле Пеција Урошевић са циљем истицања важности превазилажења предрасуда у односу на старост, старење и старије људе.