Свечана додела награда за учеснике Звездаријаде, у области књижевног стваралаштва и филма одржана је у простору Кафе галерије „Кабинет Арк“. Додели награда су присуствовали Богдан Лековић, члан Већа ГО Звездара и представница општинског Одељења за друштвене делатности Соња Стаменовић.

 

Више од четрдесет младих се окупило у галеријском простору, подржани својим наставницима. На почетку су организатори програма, Бранислав Јевић и Радица Смиљковић, поздравили присутне и изразили задовољство што је „Звездаријада” наставила са активностима након годину дана паузе због епидемије корона вируса. Млади су прво брусили своје таленте на радионицама које су организоване током другог полугодишта, а онда заблистали и приказали их кроз књижевне радове и креирање филмова. Дана Ћирић, песникиња, из Удружења „Ризница речи“, је представила гошћу вечери – Милену Станојевић, књижевницу, која је приближила младима пут једног писца. У оквиру књижевног стваралаштва, награђено је укупно 17 радова, 7 за поезију, 8 за кратку причу, а додељене су и две похвале за есеј који није био у званичној конкуренцији. Ове године, у оквиру књижевног стваралаштва посебно место је имала радионица дизајна блога, чији су продукти били изложени. И у оквиру ове активности организован је конкурс и награђени су најбољи радови. Сви учесници су добили мајицу и повељу са логоом „Звездаријаде”, награђени за прва три места добили су ваучере књижаре „Лагуна“, у укупној вредности од 45.000,00 динара, а учесници чији су радови похваљени, књиге.

 

На радионице филма, у организацији Продуцентске куће „Хипнополис“, које су одржаване током другог полугодишта редовно су долазилие екипе из 4 звездарске школе. Они су написали сценарио за филм, испланирали снимање, глумили, снимали, измонтирали материјал и послали филмове на републичко такмичење које је одржано у Новом Саду. Филм „Корак“ екипе из ОШ „Марија Бурсаћ“ је освојио прво место, а филм „Свет“ Исидоре Мандић из Школе за машинство и уметничке занате „Техноарт Београд“ друго место у категорији средњих школа. Екипа момака из Грађевинске школе је снимила филм „Причај“ са снажном поруком о важности очувања менталног здравља младих, а девојчице из ОШ „Драгојло Дудић“ филм „Сама“. Сви филмови су обрађивали друштвено ангажоване теме које тиште младе и имали премијеру на јучерашњој свечаности. Сваки тим је добио кристалну призму као награду, а појединачно, заједно са наставницима менторима, награђени су повељом.

 

„Звездаријада – фестивал културе младих” је стална манифестација ГО Звездара и траје током школске године. Средства за реализацију активности које су бесплатне за младе се обезбеђују у буџету Општине Звездара.

У прилогу:

Извештај са радионица филма

Списак награђених у оквиру књижевног стваралаштва