Заменик градоначелника Горан Весић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и градска ресорна секретарка Ивана Вилотијевић потписали су данас уговоре о реализацији шест пројеката из области заштите животне средине који ће се реализовати у четири београдске општине..

Уговори су у Палати „Србија” потписани са председницима општина Звездара, Раковица, Савски венац, и Вождовац.

 

Весић је захвалио Министарству заштите животне средине што је одабрало шест пројеката којима је предвиђено гашење већег броја котларница на мазут. Вредност пројеката износи више од 55 милиона динара који ће омогућити гашење котларница у великим јавним објектима у четири градске општине, прецизирао је заменик градоначелника.

– Град Београд тиме даје свој допринос у даљем смањењу загађења ваздуха. То је наставак гашења котларница у престоници, независно од ресорног министарства, и прелазак на горива која су еколошки прихватљива – навео је Весић.

Он је истакао да је јуче у Спортском центру „Ташмајдан” угашена котларница на мазут, док ће у наредним седмицама бити угашена у Хали „Пионир”, као и котларница у Улици 27. марта.

-Када додамо почетак изградње метроа и ширење линија Бг воза, јасно је да смо у Граду опредељени да избацимо горива која нису еколошки прихватљива и да тако допринесемо очувању животне средине и квалитетнијем ваздуху – закључио је Весић.

 

Министарка Вујовић је истакла да потписивање уговора из шест пројеката представља изузетан пример сарадње ресорног министарства и Града Београда. Она је прецизирала да ће према уговорима бити замењени котлови у неколико јавних објеката у више градских општина, али и индивидуална ложишта грађана, када је реч о општини Звездара, која ће бити субвенционисана.

Она је истакла да је то министарство за ову годину определило преко 350 милиона динара у циљу побољшања квалитета ваздуха и најавила конкурс за пошумљавање, на који се такође пријавило више београдских општина.

 

Председник општине Звездара Владан Јеремић je рекао да је данашње потписивање уговора само потврда синергије која постоји између Министарства заштите животне средине, Града Београда и Општине Звездара.

– У име ученика ОШ „Владислав Петковић Дис” у Великом Мокром Лугу, као и становника општине Звездара, захваљујем ресорном министарству и Граду Београду на разумевању и подршци. Ми смо као градска општина аплицирали и за пројекте за пошумљавање и верујем да ће бити препознат квалитет тих пројеката – истакао је Јеремић.