Градска општина Звездара учествује и у другој фази пројекта РОМАКТЕД, који финансирају Савет Европе и Европска унија, а тиче се промоције доброг управљања и подршке Ромима на локалном нивоу.

 

У склопу пројекта председник Градске општине Звездара г. Владан Јеремић уручио је опрему за два удружења из Великог Мокрог Луга, која се баве инклузијом Рома, у присуству представника Савета Европе и чланова тих удружења.

 

Удружење „Центар за мајке Аурора Мине“ опремљено је дечијим столовима и столицама, едукативним играчкама за децу и рачунарском опремом, и у њему Ромкиње са децом могу да буду у дневном боравку, где се чувају и играју деца, а мајке се обучавају за одговорно родитељство, негу беба и активно тражење посла.

 

Са друге стране, Ромски шаховски клуб „Слобода“ добио је рачунарску опрему, дигиталне шаховске сатове и окречене су им просторије. Овај клуб окупља Роме који се баве шахом, постоји више од 20 година и постаје место где се деца уче шаху и тиме развијају когнитивне вештине неопходне за време у којем живимо.

 

Додељена помоћ је омогућена кроз два мала гранта у оквиру пројекта РОМАКТЕД на Звездари, укупне вредности од 15.000 евра. Ове активности спроводи Градска општина Звездара и оне трају до краја ове године, док друга фаза програма РОМАКТЕД траје до краја 2024. године. Поред доделе опреме удружењима, подржавају се и родитељи и деца ромске националности кроз доделу школске опреме, радионице за одговорно родитељство, радионице за бољу превентиву и здравствену заштиту и психолошку подршку за средњошколце ромске националности.