Пред великим бројем посетилаца на тргу испред ГО Звездара одржан је концерт у оквиру 10. Међународног фестивала фолклора ”Belgrade Award”, који се одржава од 1.до 7. јула. Манифестацију су у име организатора отворили председник Градске општине Звездара Владан Јеремић и директор КУД „Свети Сава” Драгана Мирковић.

 

Владан Јеремић је рекао да га чини поносним што се овако важан културни догађај реализује испред Општине Звездара и што је Општина могла да помогне његову реализацију.

„Кажу да је поглед са Звездаре највеличанственији, а да су људи са Звездаре најближи звездама. Данас то сигурно јесу, јер имају могућност да уживају у наступу најбољих светских ансамбали који ће домаћој публици представити традицију и културу својих земаља, али и света кроз игру, песму и музику”- рекао је Јеремић и позвао посетиоце да уживају у програму.

 

Директор КУД „Свети Сава“ Драгана Мирковић истакла је да се ове године одржава 10. Међународни фестивал фолклора ”Belgrade Award”, у оквиру кога наступају фолклорни ансамбли из Мексика, Румуније, Туниса, Турске, Пољске, Грчке, Индије, Молдавије, Бугарске, Индонезије и Србије, који ће своју завршницу имати 6. јула на Тргу републике, када ће поред међународног такмичења бити одржано и национално такмичење фолклорних ансамбала из Србије, а победник ће 2023. године представљати Србију на међународном делу такмичења ”Belgrade Award”.

 

Увертира за концерт били су наступи реномиране уметнице Наде Попов која је извела композиције на више страних језика и наступ A cappella Famos grupe која је извела химну „Боже правде” и неколико пригодних песама.

 

Наступи фолклорних ансамбала из Пољске, Бугарске, Грчке, Румуније, Молдавије, Турске и Мексика привукли су велику пажњу гледалаца који су, поред атративних игара, имали прилику и да виде ношње из ових земаља у којима су ови млади уметници наступали.

 

Фестивал се организује уз подршку Града Београда – Секретаријата за културу и Секретаријата за привреду, Градске општине Звездара, ТОБ, ТОС, Министарства културе и информисања РС.