У оквиру кампање “Инклузивна Србија“ коју спроводи Министарство за рад, борачка и социјална питања, на Звездари је почела изградња првог инклузивног игралишта под називом „Звездара без баријера, Булбудер без баријера“. Радове на инклузивном игралиштиу које се налази на углу Крфске и Мариборске улице обишли су помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, председник ГО Звездара Владан Јеремић и председник Удружења слепих и слабовидих особе и других социјалних група „Гледамо срцем“ Бобан Величковић.

 

„Ово је пето инклузивно игралиште у Београду у оквиру кампање Министарства за рад, борачка и социјална питања “Инклузивна Србија“. Највеће игралиште намењено деци особама са инвалидитетом урађено је у Овчи на општини Палилула, а игралиште инклузивне намене добили су и Земун, Савски Венац и Чукарица док је у наредном периоду у плану још једно на општини Врачар“, рекла је Барошевић. Она је додала да је Министарство до сада реализовало бројне подршке за особе са инвалидитетом и да је изградња инклузивних игралишта битан део те подршке. Помоћница министра је истакла њихов значај у смислу промоције једнаких могућности за децу особе са инвалидитетом како би на једнакој и равноправној основи била укључена у игру и забаву са другом децом и додала да само континуираним радом који прихвата различитости стварамо инклузивну Србију. Према њеним речима инклузивна игралишта резултат су разговора са суграђанима у којима су они изразили потребу за садржајима који ће бити приступачни особама са инвалидитетом.

 

Председник Градске општине Звездара Владан Јеремић истакао је да је Општина Звездара партнер Министарства у реализацији овог пројекта који за циљ има стварање Звездаре без баријера. Он је додао да му је јако драго што ће Звездара добити на својој територији прво инклузивно игралиште које целокупним дизајном и карактеристикама ствара једнаке могућности да свако дете буде укључено у игру без обзира на своје способности или неке друге личне карактеристике, поготово што се отвара могућност за децу са сметњама и инвалидитетом да бораве више времена на отвореном у простору који је прилагођен њиховим потребама.