Радове на гасификацији општине Звездара данас су у Великом Мокром Лугу обишли министар финансија Синиша Мали, председник Градске општине Звездара Владан Јеремић, директор „Србијагаса” Душан Бајатовић и Мирослав Чучковић.

 

Министар финансија Синиша Мали је, пред већим бројем окупљених грађана и представника ГО Звездара и Града Београда, изјавио да ће гасификација целе Звездаре бити готова до почетка следеће грејне сезоне и грађанима поручио да је Србија потпуно спремна за овогодишњу грејну сезону. Он је обилазећи радове на изградњи гасоводне мреже у Великом Мокром Лугу рекао да ће на Звездари, након 17 година чекања, бити урађена гасификација целе општине и да се гради 134 километра гасоводне мреже, да је 12 посто посла већ урађено, а да цео посао вреди 11,8 милиона евра без ПДВ-а.

„На ову гасну мрежу биће прикључено 4.000 до 5.000 домаћинстава. Гас је зелено гориво, па ће бити смањено и загађење животне средине, јер ће људи уместо дрва или угља користити зелени енергент“, рекао је Мали и подсетио да су у Великом Мокром Лугу урађени и други значајни пројекти, попут два нова игралишта, реконструкције амбуланте и вртића. Такође, потписан је уговор за изградњу 4,2 километара канализационе мреже у Цветановој ћуприји, а у току је набавка за уређење Степиног гаја.

„Велики Мокри Луг се мења, Звездара, Београд и Србија се мењају и то је лепа слика коју шаљемо. Упркос глобалној кризи, проблемима са којима се цео свет суочава наша земља има раст БДП, пуну запосленост, ради се у свим деловима наше земље и нашег града“, казао је Мали и поручио да је Србија спремна за грејну сезону и да у резервама гаса у Банатском двору и нашим складиштима у Мађарској има око 680 милиона кубних метара гаса.

 

Председник Градске општине Звездара Владан Јеремић истакао је да је изградња гасовода на Звездари капитална инвестиција, која ће знатно поправити квалитет живота великог броја грађана Звездаре, јер неће више бити грејања на угаљ и дрва, па ће и сам ваздух бити квалитетнији, а животна средина здравија. Према његовим речима, гасоводна мрежа која се гради на Звездари обухвата месне заједнице Северни булевар, Зелено брдо, Мали и Велики Мокри Луг и део Миријева, а по завршетку радова, комплетна територија општине биће покривена топловодном и гасоводном мрежом.

 

Директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић је рекао да се ради један километар гасоводне мреже дневно, а да се у раду користи најновија технологија која омогућава да се улице раскопавају минимално, само када је неопходно, чиме се постиже да се не нарушава саобраћајно и комунално функционисање краја.