Поводом Међународног дана аутизма, који се у свету обележава 2. априла, у Београду је почела седмодневна кампања под називом „Звезда плава, звезда права” чији је циљ да укаже на проблеме са којима се сусрећу породице у којима има деце која имају неки од поремећаја из спектра аутизма.

 

Манифестација је одржана на платоу испред зграде Општине Звездара, симболичном садњом различка. Представница Удружења „Деца без граница” Јелена Вагић рекла је да је плави цвет, различак, посађен како би се указало на то  „да су различитости ОК”. Кампању „Звезда плава, звезда права“ и ове године организују Клиника за неурологију и психијатрију за децу и омладину, Удружење родитеља деце са аутизмом „Деца без граница“ и Институт за истраживање и развој добрих пракси „Well-being international”, под покровитељством Министарства здравља Републике Србије.

 

Председник Градске општине Звездара Владан Јеремић истакао је да овакву и сличне манифестације свако треба да подржи на свој начин. „Заиста сматрам да је веома важно да и ми као институција, на неки начин својим примером покажемо да је веома значајно да се посвети пажња и да буду довољно видљива сва деца, која имају аутизам. Данас смо овим симболичним чином садње различка, цвета плаве боје, која је боја аутизма, заправо послали поруку заједништва, добре енергије, и жеље и снаге да се у наредним годинама заједнички изборимо да особе са аутизмом буду видљиве, препознате, а да некако учинимо све што је у институционалном смислу могуће, да им олакшамо живот”, рекао је Јеремић.

 

Вршилац дужности директора Клинике за неурологију и психијатрију за децу и омладину Јелена Ђорђевић подсетила је да од 2022. године на Клиници постоји Центар за аутизам, који се бави мултидимензионалним и мултидисциплинарним сагледавањем сваког пацијента понаособ. „Аутизам представља један сложени неуроразвојни поремећај који се карактерише различитим дефицитима у социјалном понашању, рестриктивним и репетитивним покретима и различитим бихејвиоралним проблемима. Наши напори су усмерени да првенствено правовремено дијагностикујемо поремећај, а у центру инсистирамо на раној дијагностици и препознавању, што је од кључног значаја да би сама интервенција касније могла да да очекивани резултат“, објаснила је Ђорђевић. Додала је да је на путу до правовремене дијагнозе, први корак да се породице суоче са проблемом.

 

„Недеља аутизма” у Београду биће свечано затворена у недељу 7. априла, концертом инклузивног хора „Исон” на сцени „Раша Плаовић” Народног позоришта у Београду.