Kултурно уметничко друштво „Свети Сава“ из Београда је од 1. до 7.јула домаћин 10. Међународног фестивала фолклора ”Belgrade Award” који је проглашен за првих пет најбољих ФИДАФ фестивала на свету.

 

Ове године, десети јубиларни пут, у Београду ће бити најбољи светски ансамбли који ће представити домаћој публици традицију и културу света кроз игру, песму и музику. Учесници фестивала су фолклорни ансамбли из Мексика, Румуније, Туниса, Турске, Пољске, Грчке, Индије, Молдавије, Бугарске, Индонезије и Србије.

 

Фестивал се организује уз подршку Града Београда – Секретаријата за културу и

Секретаријата за привреду, Градске општине Звездара, ТОБ, ТОС, Министарства културе и информисања РС.

 

Гала такмичарски прпграм заказан је за 6.јул у 20 сати на Тргу републике, а концерти ће у Београду бити одржани и у Дечијем културном центру Београда 2.јула у 20 сати (када је и свечано отварање фестивала) и 4.јула у 20 сати на платоу испред ГО Звездара. Манифестација ће, 3.јула гостовати у Шапцу, а 5.јула у Свилајнцу:

 

Финални такмичарски концерт на Тргу републике започеће дефилеом кроз Кнез Михаилпву улицу у 19 сати (планирана је шетња до Трга републике где се одржва концертни програм).

Такође 6.јула, пре међународног такмичења, биће одржано и национално такмичење фолклорних ансамбала из Србије, а победник ће 2023. године представљати Србију на међународном делу такмичења ”Belgrade Award”.

 

Ове године је поводом обележавања јубилеја манифестације гост Београда и председник ФИДАФ сектора за Европу Каталин Оанчеа који ће својим присуством увеличати догађај, али и дати своју оцену манифестације на Конгресу ФИДАФ који се одржава 19-17. септембра на коме ће се бирати најбољи светски фестивали за 2021-2022. годину.