Светски познати џудиста Александар Kукољ одрастао је на Kоњарнику на  Звездари у улици Лунета Миловановића и прве џудо кораке на струњачи направио у џудо клубу „Трудбеник“. Близина клуба утицала је да његови родитељи одлуче да вишак енергије несташног дечака усмере баш на џудо.

Почео је да тренира са седам година и наредних десет остао у Трудбенику.

„ Први тренер ми је био човек који је отворио ту салу,  Јоже Балинт. Од првог дана сам био ту и учествовао сам у сређивању сале. Било је ту још људи, Златко Јовановић кога не смем никако да заборавим јер је прве џудо кораке провео са мном на струњачи. Још један човек из и стог клуба Соко Лукић био ми је као други отац кроз целу каријеру. Стварно је сјајно сећање, постајем носталгичан док причам о томе. То је безбрижан период у коме сам стварно уживао. “.

Спортску каријеру од 17 године гради тренирајући у клубу „Раковица“ где и данас живи са породицом мада наглашава , да је љубав према Звездари остала и да га је, када се оженио,  срце вукло на страну Звездаре и места где је одрастао али да је због професионалних обавеза у смислу путовања до тренинга одлучио да живи близу клуба у коме тренира.

Недавно је српски џудиста Александар Kукољ освојио сребрну медаљу на Светском првенству у Будимпешти у категорији до 100 килограма. На питање да ли је задовољан са својим досадашњим резултатима  каже:

„Што се тиче спортских резултата, да сам достиигао све што сам замислио, нисам – да сам достигао много више него други, јесам. Надам се да имам још неколико добрих година пред собом, само да ме срећа и здравље послуже. Ја сам 2017. постао први и за сада једини шампион Европе. Имали смо медаља али нисмо имали шампиона у историји српског џудоа и она је некако најзвучнија али Европско првенство 2010. за јуниоре је мене заправо декларисало за јако перспективног момка и било у мом животу прекретница јер сам тада одлучио да озбиљно кренем у спортске воде. Врло вероватно је то медаља која ми је на срцу најдража“.

Често и даље долази на Звездару да посети родитеље. Осећа носталгију за крајем у коме је одрастао и воли да верује да је одрастао у виспреног младића. Поред спорта, важну улогу у његовом животу увек је заузимала и школа где је остварио такође значајне успехе. Био је ђак генерације и у основној и у средњој школи. Завршио је осмогодишњу звездарску школу „Десанка Максимовић“ и након тога Другу економску. Обзиром на спортске обавезе, изабрао је да настави школовање на универзитету Мегатренд где је завршио међународну економију.