Едукација за волонтере и кориснике Волонтерског сервиса биће одржана у просторијама Сервиса на тему „Право на границе – како рећи НЕ“, којом се наставља циклус предавања о асертивности. Едуакција ће бити одржана у четвртак, 22. јуна, у периоду од 12 до 14 часова у просторијама Волонтерског сервиса Звездаре. Едукацију реализује дипл.дефектолог Катарина Јовчић, стручњак Центра за целоживотно учење „Ессе“.Учесници ће на интерактиван начин најпре бити упознати са тиме шта су психолошке границе, шта се дешава када не постављамо границе, а шта када су нам границе превише ригидне или превише попустљиве, затим како да их поставимо на адекватан начин и зашто су нам оне важне.

Психолошке границе представљају доживљај емоционалног и физичког простора између нас и других. Као што постоје физичке или телесне границе које су лако уочљиве,  тако је важно постати свестан психолошких граница, односно тога докле се простиру наше потребе, жеље, ставови и уверења, и где престају наше и  почињу потребе друге особе.

Понекада је тешко да се директно и отворено заузмемо за себе и поставимо границе другима. Разлог томе лежи у бројним факторима међу којима су строго васпитање, утицај средине, ниско самопоуздање, доживљај да морамо да се прилагодимо по сваку цену, давање моћи и приоритета другима и слично. Друга крајност су ригидне границе којима не допуштамо другима да нам приђу верујући да нас други могу лако повредити.

Услед одсуства граница може доћи до погоршања квалитета живота особе, прегоревања на послу, појачаног стреса, лоших мећуљудских односа и других менталних, емоционалних и физичких сметњи.

Без здравих психолошких граница нема здравог односа са другим људима, те је важно да научимо како да кажемо НЕ, али и да прихватимо НЕ као одговор на неке наше захтеве, потребе и жеље.

За волонтере/ке Сервиса је од значаја да прошире знања и подигну ниво свести о психолошким границама како би унапредиле однос са корисницима али и другим блиским људима из њиховог окружења.

Сви учесници ће добити штампани материјал, као подсетник са едукације и материјал за учење.

Учешће на едукацији је бесплатно, едукација се одржава једном месечно у просторијама Волонтерског сервиса Звездаре, Булевар краља Александра 395. За додатне информације и пријаве број телефона је 011/2864-426. Улаз је слободан.