Међународни Дан девојчица у информационо комуникационим технологијама (ИКТ),  установљен на нивоу УН  обележен је у организацији Удружења пословних жена Србије и уз подршку Владе Србије и покровитељке премијерке Ане Брнабић, а традиционално такмичење „Ухвати идеју“ по други пут је одржано онлајн.

Ученице ОШ „Вељко Дугошевић“  Анђела Ристић и Софија Шемсовић са Звездаре пласирале су се на прво место  са идејом коју су представиле у свом видео раду.

Пет првопласираних радова освојило је вредне награде које су обезбедиле компаније А1 Србија, Klett, Sćneider Electric и Generali осигурање, а награде добитницама стижу поштом.

– Осим такмичењем, Дан девојчица обележавамо и кроз организовање низа виртуелних догађаја и окупљања, на којима ученице седмих и осмих разреда основне школе имају прилику да преко онлајн платформи посете фирме у секторима који нису традиционално женски и кроз разговоре са менаџеркама или предузетницама стекну додатна искуства и знања која ће им помоћи у избору будућих занимања – рекла је председница Удружења пословних жена Србије Сања Поповић Пантић, додајући да је интересовање девојчица било огромно.

Циљ је да што више девојчица из основних школа широм Србије упозна угледне и успешне жене које су добри узори и које ће их додатно инспирисати да размишљају о ИТ занимањима и о предузетништву као каријерној опцији.

По подацима са сајта Међународне уније за телекомуникације УН (ИТУ), Србија је међу водећим земљама Европе у обележавању Дана девојчица у информационо комуникационим технологијама.