У Волонтерском сервису Звездаре одржан је други циклус од три радионице намењен малишанима који летњи распуст проводе у Београду.

 

Радионицама су присуствовала деца и млади узраста од 10 до 16 година међу којима и малишани збринути у Прихватилишту за децу Београда. На радионици под називом „Наше слободно време“ коју је водила Радила Урошевић, социолог,било је речи  о важности корисно проведеног слободног времена и  које су активности посебно важне у слободно време младих људи. Млади су научили да је култура слободног времена простор да негујемо своју радозналост, различите вештине и интересовања и то треба да чинимо током целог живота. Током разговора учесници радионице су рекли да у слободно време воле да се друже, читају књиге и играју различите друштвене игре на отвореном простору, али и да је добро када се организују програми слични овом у Волонтерском сервису, да им они помажу да разбију монотоноију распуста и времена који сами не креирају увек на најкориснији начин.

 

На другој радионици под називом „Загрици здраво“, Милка Раичевић из Удружења „Сви на вагу“ разговарала је са децом о здравим навикама у исхрани и редовним физичким активностима. Учесници су научили зашто свака поједена јабука значи један мање одлазак код лекара, зашто је добро јести зелено поврће, како нам вишње помажу када смо болесни и имамо температуру, да свеже паприке треба јести због тога што су ризнице витамина Ц и да је парадајз најбољи пријатељ нашег кардио-васкуларног система.. Сваки учесник је на завршетку радионице стао на паметну вагу Удружења „Сви на вагу“ како би измерио своју телесну тежину.

 

На трећој, креативној радионици, уз помоћ волонтерке Јелене Митровић, академске сликарке, млади су свој „Дан распуста у Волонтерском сервису“ завршили сликањем воденим бојама и заједничком изложбом радова.

 

Дан проведен у Волонтерском сервису био је прилика и за дружење и упознавање са радом Волонтерског сервиса. Током наредне седмице, програм „Распуст у Волонтерском“ се наставља према најављеном распореду:

 

У четвртак, 27.јула:

  1. Од 10,00 до 10,50 часова, радионица „Вештине комуникације“, радионичарка Весна Петровић Урошевић, психолог
  2. Од 11,00 до 12,15 часова радионица „Загризи здраво“, Удружење Сви на вагу, радионичарка Милка Раичевић, нутрициониста
  3. Од 12,30 до 14,00 часова, Креативна радионица сликања, радионичарка Јелена Митровић, академска сликарка

 

Позивају се млади да се  пријаве за  циклусе радионица које ће бити реализоване током следеће седмице. Предвиђено је да у групама буде до 12 полазника који треба да се пријаве путем меила на адресу: volonterski.servis@zvezdara.org.rs. Групе се формирају до попуне предвиђеног броја. У меилу обавезно треба навести: за који дан се кандидат пријављује, име и презиме, датум рођења и контакт телефон.

 

Све радионице су бесплатне а неопходан материјал је обезбедила Градска општина Звездара.