Поводом 15. септембра, дана српског јединства, слободе и националне заставе, у општини Звездара одржана је трибина  у организацији Удружења ратних добровољаца  а уз подршку Градске општине Звездара.

Легендарни командант 72.специјалне бригаде генерал Милорад Ступар, почасни председник Удружења ратних добровољаца 1912.-1918.  и њихових потомака и поштовалаца, је кроз трибину објаснио појам и значај празника, геостратешки положај Србије и Балкана кроз балканске ратове, као и након њих, као и Првог светског рата. Он је рекао је да као народ можемо да опстанемо само ако смо спремни да се боримо за своју будућност, а то значи да морамо да градимо и поштовање према застави и другим државним обележјима где год да се у свету налазимо.

 

Председник ГО Звездара Владан Јеремић истакао је да је посебно срећан што је сала попуњена до последњег места што показује да је интересовање за тему која се бави националним обележјима велико. Јеремић је рекао да је обележавање овог датума изузетно важно јер не треба заборавити  жртву коју је наш народ дао за слободу и нашу заставу.

 

,,Веома сам поносан што смо јуче улепшали зграду ГО Звездара нашом заставом-тробојком. Кроз историју пратила нас је Мишарска, Кумановска, Кајмакчаланска, Церска битка, јер као народ морамо да будемо поносни на све наше српске јунаке који су своје животе дали за отаџбину, као и за све жртве у Другом светском рату у Предиловцима, Јасеновцу и никада не смемо да их заборавимо. Управо су нашу заставу носили они који су били најбољи и најсмелији међу нама и који су је бранили својим животом и никада ниједна није пала у руке непријатеља. Овај празник се званично обележава када је установљен пробој Солунског фронта што се испоставило као одлучујуће за слом централних сила у Првом светском рату“.

 

Овом приликом Градској општини Звзедара уручено је признање за подршку у раду Удружења ратних добровољаца 1912.-1918.