У организацији Градске општине Звездара и Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије одржана је трибина „На матуру без аутомобила“ са циљем да се информишу средњошколци завршних разреда о безбедним начинима понашања у саобраћају, посебно по завршетку матурских вечери. Смањење последица саобраћајних незгода у којима учествују млади, формирање исправних ставова, проширивање знања, као и кориговање небезбедног понашања у саобраћају код младих, неке су од тема које су данашњи учесници пренели ђацима звездарских средњих школа.

 

Председник ГО Звездара Владан Јеремић је рекао да су овакве трибине већ устаљена пракса и да је циљ да се млади подстакну да размишљају о својој безбедности када учествују у саобраћају и да за одлазак и повратак са матуре не користе аутомобиле у својству возача.

„ Градска општина Звездара има изузетну сарадњу са Агенцијом за безбедност саобраћаја, и ово је једна у низу заједничких акција  коју реализујемо и која је  посвећена  младима. Заједнички циљ је да ученици завршних разреда који   ускоро прослављају матурске  вечери, уживају у њима и безбедно се врате својим кућама“.

 

Представник Aгенције за безбедност саобраћаја Никола Новаковић је рекао да је у последњих 30 година изгубљено 25.000 младих живота старости између 15 и 30 година.

„Најчешћи узроци саобраћајних незгода у којима учествују младе особе жељне доказивања су  порекомерна брзина, вожња у алкохолисаном стању, невезивање појаса  и све то на жалост може да доведе и до смртног исхода. Подаци говоре да је у 2023. години изгубљено 89 младих живота. Циљ је да се стопа страдања у саобраћајним незгодама сведе на нулу“, рекао је Новаковић.

 

Новинар и водитељ Деа Ђурђевић je на свом личном примеру објаснила шта значи преживети саобраћајну незгоду у којој је задобила тешке телесне повреде и трајни инвалидитет. На трибини је била одржана и вежба са такозваним „пијаним наочарима“ која има циљ да младима укаже на перцепцију и негативне утицаје на расуђивање у алкохолисаном стању.