Нове бесплатне еко-креативне радионице удружења  „Звездарски еколошки центар” – ЗЕЦ и „Чувари заната”, под називом  „Креативна одговорност – може свако јер је лако 2021”, одржан је на тему „Отпад није отпад, отпад је ресурс“.

У еко календару јун је у знаку глобалног очувања значајнијих природних ресурса, што за еко активисте значи подизање или буђење свести о значају очувања, заштите и одбране свих природних ресурса и здравља људи. Циљеви су постављеним у контексту штедње, реупотребе и кружне економије.

Из тог разлога су на радионионицама израђивани уникатни употребно-украсни облици од одбачених рекламних узорака мебл штофа и велура из текстилне индустрије, који су добили нову употребну вредност настављајући живот у облику украсних јастука за ормар/одмор и као пачворк подлоге за тапацирање столица. Еко јастуци су  пуњени силиконским куглицама и сувом лавандом. #ekoetnojastuk

Као и друге врсте креативног рада и овај има „антистрес“ дејство и чини да се, они који га раде опусте и забораве на дневне бриге, што је свима више него потребно.

Основни циљ радионица је подизање еколошке свести шире јавности и указивање на значај очувања и одбране животне средине и здравља људи и планете Земље , кроз едукативно – креативни и релаксирајући приступ.

Следећа бесплатна еко радионица под називом „Креативна одговорност – може свако, јер је лако“ биће одржана у среду 10. јуна 2021. од 17-20 сати у „Клубу 503“, Бул. краља Александра бр. 503. За све учеснике радионица је обезбеђен радионичарски материјал, заштитне маске и освежење.