Градска општина Звездара, у складу са препорукама општинског Савета за здравље, у петак  29.септембра обележава Светски дан срца програмом који ће бити реализован у термину од 10 до 15 сати. Активности се реализују у сарадњи са Домом здравља Звездара, Удружењем „Сви на вагу” и „Плави круг”,  Волонтерским сервисом Градске општине Звездара и „Beauty Academy“, чији штандови ће бити постављени на платоу испред зграде Општине.

 

Манифестацију ће отворити Владан Јеремић, председник Градске општине Звездаре и Мирослав Лазић, члан Већа задужен за спорт. У уметничком програму наступиће Михајло Шљивић, солиста Опере Народног позоришта. Удружење одгајивача голубова писмоноша Звездара пустиће симболично голубове са поруком „Знање=здравље”.

 

Догађај се организује под слоганом „Да срце куца као сат“ са симболичном поруком да свакодневно треба да направимо 10.000 корака за своје здравље а манифестација је прилика да Удружење „Сви на вагу“ измери 10.000. грађанина на својој „паметној“ ваги која поред телесне тежине мери бројне важне параметре за физичко здравље. За јубиларног- десетхиљадитог суграђанина који ће стати на „паметну вагу“, чиме ће Удружење „Сви на вагу“ аплицирати за Гинисов рекорд, компанија „Александрија Фрушка Гора“, спремила је вредан поклон, као и дегустацију за посетиоце. За јубиларно мерење  припремљена је и награда компаније Призма- апарат за мерење притиска.

 

На штанду Дома здравља Звездара дежураће два доктора медицине, специјалисти интерне медицине и две медицинске сестре. Грађани ће моћи да измере  крвни притисак, гликемију, добију инструкције како се правилно мери притисак, добити савете о правилном узимању терапије и здравој исхрани.

Грађанима ће бити доступан и инфо материјал Волонтерског сервиса Звездаре о постојећим програмима подршке и помоћи у области унапређења квалитета свакодневног живота који је за суграђане свих генерација активан скоро 13 година, од којих последњих седам година у партнерству са ХО „Хлеб живота” реализује и програм подршке и помоћи породицама које брину о особи оболелој од неког облика деменције.

 

Посетиоце очекују занимљиве игре (Повуци потегни, навлачење конопца „Здравље=Знање“), а ученици 1-4 разреда ОШ „Драгојло Дудић“ гасиће џиновску цигарету са ватрогасцима. Планирана је и радионица „избацивања стреса“ под називом „Без стреса данас“, па ће заинтересовани моћи да ставе боксерске рукавице на руке и избаце стрес ударањем у џак  уз помоћ спортиста боксерског клуба „Комови“ са Звездаре.

 

Добродошли на Звездару!