Поводом обележавања Светског дана здравља у ГО Звездара  je, у складу са препорукама општинског Савета за здравље,одржано предавање на тему „Палијативно збрињавање-где смо сада”. Догађају су присуствовали председник Градске општине Звездара Владан Јеремић, члан Већа ГО Звездара и председник општинског Савета за здравље Душан Игњатовић са сарадницима. Догађај су организовали Удружење медицинских сестара Србије и Удружење здрвствених радника и сарадника Републике Србије „Ескулап”.

 

Владан Јеремић је, у име ГО Звездара, поздравио присутне и рекао да је почаствован што је део овогскупа, јер је палијативно збрињавање врло битно за општину Звездара, пошто на њеној територији већ постоје две установе које се баве палијативним збрињавањем пацијената-КБЦ Звездара и Бел хоспис.

Јеремић је истакао да ће ГО Звездара, у оквиру својих могућности, настојати да ради на томе да представи колико је палијативно збрињавање пацијената значајно у економској, социјалној и културној сфери.

 

Након овога, Владан Јеремић и Душан Игњатовић су обишли Хуманитарни базар који су у холу Општине реализовали волонтери Волонтерског сервиса Звездаре, са кога је сав приход намењен за лечење Сергеја Милићевића, дванаестогодишњег Звездарца. На штанду су се нашли уникатни употребни  предмети са васкршњим и пролећним мотивима направљени на креативним радионицама Сервиса, удружења „Хлеб живота“ и „Две моје златне руке“ – подметачи за шоље, магнети, букмаркери, кутије и послужавници, минијатуре настале на Школи сликања, плетене чарапе и капе и уникатни накит, као и донација СЗР „Фрида накит”. Базар суорганизовано посетили ученици 14. београдске гимназије који су део свог џепарца одвојили за помоћ малом Сергеју.

 

У холу Општине постављени су штандови на којима су грађани имали прилику да измере притисак, гликемију и телесну тежину са бројним важним параметрима за физичко здравље, а био је доступан и инфо материјал о постојећим програмима подршке и помоћи на територији Звездаре у области унапређења здравља и квалитета свакодневног живота, и то: Општине и Волонтерског сервиса Звездаре, удружења „Центар за бебе“ и „Сви на вагу“ и „Хлеб живота“. На штандовима дежурали ученици/це Медицинске школе „Звездара“ који су са својим професорима  били доступни за информације о најважнијим правилима здравих навика у исхрани, значају физичких активности и др.

 

Поред овога, у амфитеатру Београдске академије пословним и уметничких струковних студија Јелена Вулић, психолог и терапеут, одржала је  едукацију на тему „Дигитализација и ментално здравље“ којој су присуствовали студенти и ученици ђачких парламената и средњих школа са Звездаре. Са великим интересовањем и интеракцијом, могли су да чују које су предности и замке у коришћењу интернета и различитих садржаја са различитим мотивима од забаве, личног задовољства, информисања до стварања нових контаката и комуникације. Вулић је нагласила да су истраживања показала да 80% од преко 4,5 милијаде корисника интернета на планети поседује свест о његовој штетности по ментално здравље, али га ипак и даље користи због постојања развијене зависности. Упозорава и чињеница да су интернет и друштвене мреже доступне и најмлађој популацији која је у великој мери део њихових игара и забаве. Ова зависност је пут у озбиљне здравствене проблеме и због тога треба превентивно деловати – окренути се више реалном животу, комуникацији и дружењу.