У Скупштинској сали Градске општине Звездара, Општински савет родитеља је одржао своју трећу седницу, у оквиру које је организовано предавање за родитеље на тему „Безбедност деце на интернету”. Седницу је отворио Горан Лазић, председник Савета, а седници су присуствовали Емина Бековић из Министарства трговине, туризма и телекомуникација, која је говорила о улози родитеља у развоју културе безбедног понашања на интернету, Станко Радовановић, члан Већа ГО Звездара задужен за послове у области образовања, Катарина Стјепановић, директорка ОШ „Десанка Максимовић“ и представница Одељења за друштвене делатности.

 

Дигитална писменост је данас веома важна за функционисање у савременом свету. Интернет нуди обиље корисних садржаја, али и многе опасности. На почетку, Емина Бековић је упознала родитеље да је портал „Паметно и безбедно” национални контакт центар за безбедност деце на интернету и да је креиран са циљем да помогне деци, родитељима и наставницима да се информишу у овој области, али и да пријаве сваку врсту насиља којем су изложени на интернету. Информисала је родитеље да деца до 13 година не би требала да имају налог на друштвеним мрежама, јер још увек не препознају опасности које вребају и нису овладали неопходним знањима и вештинама заштите приватности. Кроз примере из праксе, приказала је зашто на друштвеним мрежама не треба отврати налоге у јавном режиму, зашто се не би требале постављати фотографије деце, одавати адреса, постављати фотографије док је породица на одмору, упознавати друге са шифрама које користимо и зашто шифре треба да буду компликоване.

 

Представница Министарства је говорила о дигиталној сенци, дигиталном отиску и дигиталној репутацији, колико могу бити важне за будући живот деце. Такође, упознала је родитеље да су сексуални предатори веома активни на мрежама и да постоје бројни примери у њеној пракси да су родитељи последњи упознати са чињеницом да дете трпи овакву врсту насиља. Подстакла је родитеље да прате шта деца раде на мрежама, да успоставе правила коришћења ИКТ уређаја, развијају поверење и прате понашања деце. Не препоручују се технике које подразумевају претње да ће се интернет угасити, а телефон одузети, јер одбијају децу да се повере родитељима. Предавање је протекло у продуктивној дискусији.

 

Састанак је завршен уз закључак да је потребно радити на развијању културе употребе телефона и понашања на интернету од првог разреда основне школе, дефинисати кодексе понашања и тога се придржавати. Добар пример је ОШ „Десанка Максимовић“.