Сајам запошљавања Ромкиња који Градска општина Звездара организује у оквиру пројекта „Корак до посла – Подршка инклузији Ромкиња кроз међусекторску сарадњу на Звездари”, финансираног од стране Европске уније почео је у четвртак 18.2.2021. године.

Присутне су биле 22 Ромкиње, које су део групе од 50 жена којима је пружена подршка кроз пројекат. Све су добиле одећу и обућу за разговор са послодавцем, а њих 20 завршило је курсеве за занате (углавном за салоне лепоте, фризерке, куварице или шнајдерке).

Такође, јуче су имале прилику да разговарају са представником једног трговинског ланца, а везано за запошљавање у њему, на пословима касирке или продаваца.

Од послодаваца ће путем интернета бити присутни представници трговинских ланаца, омладинских задруга или агенција који запошљавају сезонске раднике, салони лепоте и слично. Разговори са заинтересованим Ромкињама ће трајати по 10 минута.

Од петка, 19.2.2021, до краја следеће недеље са Ромкињама ће разговарати послодавциу који су кроз пројекат прошли онлајн радионице за запошљавање Ромкиња. На сајму ће наредних дана бити присутни као послодавци и други трговински ланци, производна предузећа, омладинске задруге или агенције за запошљавање,  фризерски салони и слично.

Заинтересовани послодавци али и Ромкиње могу се пријавити на телефон 066 844 7474 и добити информацију када и где да дођу или да добију линк за учешће на сајму.

Ово је део активности на пројекту финансираном од стране Европске уније, који спроводи Градска општина Звездара у партнерству са Центром за реинтеграцију и активизам Београд, укупне вредности око 65.000 евра, а све у оквиру програма „Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“ који спроводи Стална конференција градова и општина Србије.