Председник Градске општине Звездара Владан Јеремић са сарадницима је у име Општине Звездара положио венац на споменик Ћирилу и Методију поводом обележавања Дана словенске писмености и културе.

Венце су положили и Петко Дојков, амбасадор Републике Бугарске,  представници амбасада словенских земаља, Европске уније а у име Града Београда градски урбаниста Марко Стојчић.

Стојчић је овом приликом истакао да се за почетак словенске писмености узима 863. година када је дошло до Моравске мисије.

– На позив кнеза Растислава, солунска браћа Ћирило и Методије долазе у Моравску како би проповедали хришћанство на словенском језику. Ћирило и Методије творци су првог књижевног језика свих Словена, у науци названог старословенски – рекао је Стојчић.

Нагласио је да код споменика Ћирилу и Методију обележавамо почетак писмености на овим просторима.

– Оно што нас повезује са народима са ових простора јесу управо почеци писмености. Осим тога, писмо нам је исто а и култура нам има исте почетке, те можемо да кажемо да су мале разлике између нас. Имамо част да сви представници амбасада словенских земаља буду овде и поново ћемо осетити заједништво и оно што нас чини сличним – казао је Стојчић.