Данас се одржава последње предавање у оквиру „Школе родитељства“, предавач је Славица Василијевић, логопед. Говориће више о томе када се јављају прве речи код деце, као и шта треба да ради родитељ од првог дана како би подстицао развој говора. Посебна пажња посветиће се и  фазама у развоју говора, указаће се на знакове кашњења у развоју говора, слуха и језика.

 

До сада су полазници имали прилике да чују о физиолошким променама тела у припреми за порођај, начинима како се препознају контракције, значају емотивне смирености. Присутни су добили важне информације и о физичком и физиолошком опоравку од порођаја, када почети са вежбама и одређеним физичким активностима. Истакнута је и важност емотивног стања маме, знаци препознавања и неких озбиљнијих тегоба попут постпорођајне депресије као и упутства како у тој ситуацији реаговати. Говорено је о томе шта је апгар скор, зашто су нам значајни неонатални скронинзи, како беба напредује у ТМ, о развоју током прве године, обиму главе као и о проблемима са којима се родитељи сусрећу током првог месеца, значају давања витамина Д у превенцији рахитиса, витамина К до трећег месеца као и који је значај ДHА омеге.

 

Присутне будуће маме и тате добили су и објашњење о нези бебине коже, косе, чишћењу носа и ушију као и испирању очију. Разјашњена је  и чувена дилема да ли користити широки повој, какав је значај УЗ прегледа кукова, како опремити бебин кутак као и када изаћи са бебом у шетњу. Једна од тема предавања биле су и адаптиране млечне формуле. Труднице које су присуствовале предавању добиле су корисне савете и о исхрани одојчета од четвртог месеца живота па надаље. Највећа дилема младих мајки и јесте управо које намирнице су дозвољене у ком месецу живота као и када треба почети са увођењем кашасте а затим и чврсте хране. Објашњени су стадијуми развоја, начини држања бебе, положај главе. Са великом пажњом полазнице Школе родитељства су слушале и о томе како изгледа први преглед бебе код педијатра.

 

Било је речи и о једној врло значајној теми, а то је како се понашати када је беба болесна, која су здравствена стања ургентна и захтевају одлазак лекару, а која су она у којима сами родитељи могу да одреагују. Будућим родитељима говорено је и о моторном развоју бебе од периода новорођенчета до бебиних шест месеци.На радионици је било показано како се купа беба, негује пупак, како се ставља широки повој, чиме се негује бебина кожа, како се решава пеленски осип…

 

Предавачи су стручњаци из области гинекологије, педијатрије и физикалне медицине. Будућим родитељима су ова предавања много значила, а њихови утисци су изузетно позитивни.