Последњег дана 17. „Звездаришта“ пубика је на великој сцени Театра „Вук“ имала прилику да погледа представу „За твоје добро“ Дах театра, Центра за позоришна истраживања из Београда. Представа се заснива на члановима Конвенције УН-а о правима детета. Почетно истраживање урађено је у сарадњи са младима (15-23 година) без родитељског старања у оквиру Фондације СОС Дечија села. Конвенција о правима детета успоставила је смернице како би објаснила шта је кршење дечијих права и права младих, које се нажалост и даље дешава у читавом свету. Неки важни закони су одобрени, али и даље су неки закони превише општи, а многи се и даље не уважавају.

 

Право на образовање, принцип недискриминације, према коме сва деца и млади треба да имају иста права без разликовања расе, пола, језика и вероисповести, борба против експлоатације деце и права деце са сметњама у развоју, су само неки од проблема у нашем модерном друштву. Користећи структуру бајки и њихову деконструкцију, представа истражује проблематичну страну света у коме живимо, са идејом да утиче на дизање свести о правима младих и деце, али и да инспирише и мотивише да не затварамо очи пред кршењем ових права и да заједно утичемо на прављење услова за њихову примену.

 

У пратећем програму фестивала на сцени „Култ“ Театра „Вук“ одржана је радионица креативног писања Јелене Палигорић Синкевић за старије основце. Шта нам значи писање? Шта је оно што нам писање може пружити? Колико је причање прича важно? Шта је оно што можемо да научимо о причи, а шта она може да научи нас? Радионица ове драматуршкиње осмишљена је као истраживачки полигон, на коју су заинтересовани основци били опремљени само писаћим прибором и ранцем пуним маште. 17. Дечји позоришни фестивал „Позориште Звездариште“ и ове године је огромном посећеношћу и интересовањем публике и медија за своје квалитетне, а бесплатне садржаје показао колико је важан за Београђане и како се овом манисфестацијом заправо системски улаже у неговање, одрастање и стасавање нове позоришне публике, од малих ногу.