Председник Градске општине Звездара Владан Јеремић и директор ЈП „Србијагас” Душан Бајатовић потписали су данас у Општини уговор за изградњу новог гасовода на општини Звездара са фирмом „ДМ инвест“, а потписивању су присуствовали потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали и градски менаџер Мирослав Чучковић.

 

Министар Мали је рекао да је потписивање уговора велика вест за грађане Звездаре и Београда и том приликом истакао да је Србија обезбедила довољну количину гаса за предстојећу сезону.

„Мали Мокри Луг, Велики Мокри Луг, Зелено брдо, Миријево, потез око Звездарске шуме, сви ће добити гас и цела Звездара ће за годину, годину и по дана бити покривена том мрежом. То је за нас веома важно јер се 17 година чекало на наставак ових радова. Гас је зелена енергија, ми ћемо овако обезбедити изворе за топлотну енергију и за грејање. На овај начин ћемо испунити обећање које смо дали грађанима Звездаре и подићи квалитет њиховог живота“, рекао је Мали.

 

Министар је истакао и да нас очекује тешка зима, и то целу Европу и цео свет.

„Ми у овом тренутку већ имамо око 590 милиона кубних метара гаса што у складиштима код нас у Банатском Двору, што у нашим закупљеним складиштима у Мађарској. Закупили смо пре два дана додатне складишне капацитете за још додатних 78 милиона кубних метара гаса. Дакле, обезбедили смо довољну количину гаса за предстојећу сезону“, рекао је Мали.

 

Он је истакао да то само показује како се одговорна Влада понаша и колико жели да обезбеди додатну сигурност и стабилност нашег енергетског сектора, и додао да се од те политике неће одустати.

 

Директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић рекао је да ће Београд бити сто одсто гасификован. Он је навео и да је пројекат гасификације Звездаре са гасоводном мрежом дужине 134 километара, вредан око 12 милиона евра и да ће бити готов за најдуже 18 месеци. Бајатовић је рекао и да је предвиђен максималан број прикључака, те да ће они моћи да се плате на 36 рата, дакле у року три године, у динарима без камате.

 

Председник Општине Звездара Владан Јеремић рекао је да се потписивањем тројног уговора ушло у реализацију нечега што је вишегодишња жеља становника Звездара.

„Није било дана у ових претходних неколико година да се бар неко од суграђана није обратио са питањем и молбом да ли ће и када ће се наставити са гасификацијом општине. Овај посао је прекинут пре скоро 17 година и захваљујући пре свега разумевању и подршци коју смо добили од министра Синише Малог данас смо дошли у ситуацију да потписивањем уговора наставимо са тим“, рекао је Јеремић.

 

Он је изразио уверење да ће бити испоштоване уговорене обавезе и да ће у наредном периоду посао који је од капиталног значаја за становнике Звездаре бити и завршен.

„Звездара је једна од највећих београдских општина и неопходно је да развој општине, и у броју становника, буде пропраћен и адекватном инфраструктуром. Срећан сам што ћемо изаћи у сусрет становницима Звездаре и омогућити им још квалитетније услове за живот“, рекао је Јеремић.