Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, уручила је уговоре о суфинансирању програма уградње соларних панела за домаћинства градоначелницима и председницима 37 градова и општина. У име Градске општине Звездара уговор је потписао председник ГО Звездара Владан Јеремић.

Проф. др Зорана Михајловић је рекла да су циљеви давања подстицаја за уградњу соларних панела смањење потрошње енергије на националном нивоу, нижи рачуни за домаћинства и здравија животна средина.

„Ми смо овим пројектом постављања соларних панела и замене столарије покренули највећи процес који значи здравију, одрживију и зелену енергетику и Србију. То ће у потпуности променити слику Србије у наредним годинама. Укупно је 37 локалних самоуправа које су створиле услове за заједничко спровођење овог пројекта и показале свест да неке ствари морамо да мењамо. Наставићемо субвенционисање и за постављање соларних панела и замену столарије и у наредним годинама, а циљ је да сва домаћинства у Србији добију ту могућност“, рекла је она.

Михајловићева је напоменула да ће подизање енергетске ефикасности и постављање соларних панела допринети националним циљевима – смањењу потрошње енергије и очувању здравља животне средине.

Председник Градске општине Звездара Владан Јеремић је рекао да је пројекат енергетске санације кућа резултат сарадње Министарства рударства и енергетике и Градске општине Звездара и подразумева уградњу соларних панела, чиме ће се унапредити енергетска ефикасност и повећати коришћење обновљивих извора енергије у домаћинствима.

„Грађани  који желе да инсталирају соларне панеле и производе електричну енергију за сопствену потрошњу, од сада ће то моћи да ураде на прилично једноставан начин. Статус прозјумера или купца-произвођача, даје им могућност да смање своје рачуне за електричну енергију, али и допринесу смањењу загађења животне средине. Демократизација енергетике је саставни део енергетске транзиције, која би требало да донесе прелазак са фосилних на обновљиве изворе енергије, и тако смање захуктале климатске промене.  Захвалио бих се Министарству, које нас је препознало као одговорног партнера и верујем да је ово само један у низу пројеката у коме ћемо остварити сарадњу у циљу  унапређења заштите животне средине, а тиме и квалитета живота свих грађана”-рекао је Владан Јеремић.