У оквиру националног програма унапређења енергетске ефикасности, У Аранђеловцу су додељени уговори представницима 151 локалне самоуправе. Додељујући уговоре, потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да ће укупно бити уложене четири милијарде динара за повећање енергетске ефикасности у домаћинствима, од чега ће Министарство заједно са градовима и општинама издвојити две милијарде динара за субвенције грађанима који се пријаве за учешће у програму.

У пројекту ће бити омогућено да учествује 20.000 домаћинстава. Њиме ће бити смањена потрошња топлотне енергије, рачуни нижи за 25 до 30 одсто а уштедеће се топлотна енергија која је једнака производњи градске топлане у Нишу, рекла је Михајловићева.  Она је додала да ово није последњи јавни позив и да је у буџету Министарства само за ову намену обезбеђено 250 милиона евра.

 

У име Градске општине Звездара уговор је потписао председник општине Владан Јеремић, а догађају је присуствовала и чланица општинског Већа Гордана Мишев.

„Наставак успешне сарадње Општине Звездара и Министарства рударства и енергетике је, након потписаних уговора о суфинансирању програма уградње соларних панела за домаћинства, резултирала потписивањем уговора у оквиру националног програма унапређења енергетске ефикасности.

Овим уговором Општина Звездара од Министарства добија 6.000.000,00 динара, за реализацију пројекта је у буџету Општине опредељено, такође, 6.000.000,00 динара, а остала средства за реализацију пројекта за енергетску ефикасност у домаћинствима ће обезбедити грађани. На овај начин грађани Звездаре ће , реконструкцијом фасада и столарије, као и еколошком модернизацијом грејања, уштедети топлотну и електричну енергију чиме ће значајно бити смањени рачуни за струју и грејање али допринеће и очувању животне средине, рекао је Јеремић.