Од нове школске године око 103 хиљаде девојчица и дечака са територије Београда биће обухваћено програмом бесплатних таблета и уџбеника, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Град Београд ће ова наставна средства обезбедити за све ученике који у државним школама похађају трећи, четврти, пети и шести разред, а таблети ће бити подељени родитељима уз реверс на три године и то у школама и општинама. Очекује се да подела таблета буде између 15. августа и 1. септембра, додао је Весић.

„Таблети ће бити осигурани, те уколико се оштети или буде украден, родитељи ће добијати замену. После три године таблети постају власништво родитеља. Сваки таблет ће имати картицу за бесплатан интернет. Уз сваки таблет ученици ће добити и бесплатне дигиталне уџбенике“, истакао је Весић.

Он је најавио да ће Град купити и 6.949 лаптопова за све наставнике и учитеље за поменуте разреде, такође са бесплатним дигиталним уџбеницима, а свака учионица имаће бесплатан вај-фај.

„Кад је реч о деци првог и другог разреда, којих има око 34 хиљаде, Град ће купити по четири штампана уџбеника из српског, односно матерњег језика, математике, света око нас и изабраног страног језика.

О начину поделе таблета разговарало се на састанку  одржаном у згради Општине Звездара којем су присуствовали представници Општине и директори звездарских основних школа.

„Захваљујући Граду Београду и Министарству просвете, науке и технолошког развоја биће обезбеђени бољи услови за похађање наставе ученика звездарских основних школа и рад њихових наставника, а то ће, како се надамо, допринети и још бољим резултатима звездарских ученика”-рекао је председник Градске општине Звездара Владан Јеремић.

Састанку су присуствовали и председник Скупштине ГО Звездара Александар Ерор, заменик председника Скупштине ГО Звездара Горан Филиповић и чланови Већа ГО Звездара Станко Радовановић, Мирослав Лазић и Богдан Лековић са сарадницима.

На територији ГО Звездара наставу од 3 до 6 разреда ће у школској 2021/2022. години похађати око 5800 ученика (без ОМШ „Владимир Ђорђевић“), а наставу првог и другог разреда око 3300 ученика.