У разговору председника Градске општине Звездара Владана Јеремића и представника Удружења за подршку деце ометене у развоју „Наша кућа“ договорена је сарадња на пројекту који ово Удружење реализује од 2019. године заједно са јапанском Агенцијом за међународну сарадњу и Организацијом за подршку особа са инвалидитетом из јапанског града Икома.

У питању је Пројекат ручне производње папира од употребљене амбалаже односно празних паклица цигарета.

Друга фаза пројекта, коју ће подржати Градска општина Звездара, састоји се у покретању фабрике за рециклажу и ручну производњу папира на територији општине Звездара која би запошљавала тридесеторо особа са инвалидитетом. Пројекат ће финансијски подржати партнери из Јапана док ће Општина помоћи у прибављању документације и проналажењу адекватног простора за фабрику као и у изградњи недостајуће инфраструктуре.

 

„Градска општина Звездара води активну социјалну политику и особе са инвалидитетом су укључене у наше различите видове подршке и помоћи. Свесни смо да је конкретна помоћ, као што је подршка овом пројекту од изузетног значаја у повезивању локалних органа власти и организација особа са инвалидитетом. Представницима Удужења „Наша кућa“пружамо пуну подршку и надамо се да ћемо тиме покренути и друге на активности које ће омогућити боље услове рада и живота за све.“, рекао је Владан Јеремић.

Према речима председнице Удружења „Наша кућа“ Анице Спасов корист од отварања овакве фабрике била би вишеструка: пре свега за кориснике који би имали прилику да зарађују кроз радну терапију која је усклађена са њиховим могућностима и здравственим стањем, укључена би била читава заједница у обезбеђивање сировине, подигла би се свест о значају екологије и смањењу отиска угљен диоксида али и утицало на промену ставова наше средине о могућностима запошљавања и  друштвене партиципације  особа са инвалидитетом.

 

Састанку су присуствовали и заменица председника Градске општине Звездара Драгана Ђурић, Ивона Фуштић, испред Кабинета председника ГО Звездара, председница Удружења Аница Спасов, Мирјана Сакић, консултант за развој социјалног предузетништва и социјалних услуга и Радојица Стрњачевић, члан Удружења.