Хуманитарна акција прикупљања и размене књига окупила је око 60 суграђана свих генерација који су донели 350 различитих књига свих жанрова од који су разменили 70 за наслове које нису прочитали.

 

У акцији су учествовали и ученици/це 3/3 ОШ „Ћирило и Методије“ који су са учитељицом Тањом Ћоровић посетили Волонтерски сервис и разговарали са волонтерима зашто су књиге важне током целог живота, као и волонтирање и хуманост. Сакупљене књиге су намењене штићеницима Прихватилишта за одрасла и старија лица као и Прихватилишта за децу Београда чији малишани су са својим васпитачима посетили Сервис.

 

Истог дана, настављајући радионице под називом „Књига као лек“, професорка и песникиња Милена Исаиловић, волонтерка Сервиса, представила је и препоручила књигу Моме Капора „Успомена једног цртача“ као причу о једном заборављеном времену, модама, хировима, уметничким правцима и протагонистима у овој малој земљи међу великим световима. „Успомена једног цртача“ је историја освајања великог, недостижносг света и трагања за лепотом и суштином у свеспашавајућој линији цртачевог срца. Истовремено је и документарни роман аутобиографског карактера, хроника последњих педесет година наше уметности, узбудљива приповест, споменар, породични албум. Лајт мотив књиге је стално подсећање да је народ без уметности, народ без духовног идентитета. На радионице Милене Исаиловић добродошли су сви који воле да читају као и они који имају недоумицу како и зашто треба читати.

 

Хуманитарну акцију прикупљања књига подржао је Црвени крст Звездаре. За дародавце у књигама Волонтерски сервис Звездаре је припремио поклоне –  уникатне букмаркере.

 

Радионица и акција су одржане у складу са актуелним епидемиолошким мерама и увек важном поруком, да негујемо културу читања и памћења, дружења и размене идеја и добре енергије.