У Градској општини Звездара је одржан радни састанак којем су присуствовали председник ГО Звездара Владан Јеремић са сарадницима и представници звездарских основних и средњих школа, Дома здравља Звездара, ПУ „Звездара“, Центра за социјални рад – Одељење Звездара, Прихватилишта за децу Београд, Полицијске станице Звездара  и Агенције за безбедност саобраћаја.

 

Владан Јеремић је поздравио присутне и изразио захвалност што су се представници свих институција које су важне за здраво одрастање младих одазвали позиву. Главна тема састанка је унапређење безбедности ученика основних и средњих школа током прославе матуре и организовања активности за матуранте последњег дана школе у школској 2022/2023. години.

 

Милан Томић, представник Полицијске станице Звездара је обавестио представнике школа да је неопходно да доставе информације о организовању матурске вечери благовремено, како би се сачинили безбедносни планови подршке.  Такође, истакао је важност безбедног организовања активности за матуранте током последњег дана школе и изразио спремност Полицијске станице Звездара да ангажовањем школских полицајаца и појачаним обиласцима школа од стране других полицијских службеника допринесу унапређењу њихове безбедности. Изразио је очекивања да ће дежурни наставници школе бити присутни, како би помогли у мапирању потенцијано ризичног понашања.

 

Томислав Петровић, начелник за локалне самоуправе, из Агенције за безбедност саобраћаја, је најавио реализацију кампање „На матуру без аутомобила“. Циљ кампање је развијање свести код младих о безбедној вожњи и безбедном понашању током прославе матурске вечери. Поред савета представника Саобраћајне полиције, млади ће чути личну причу једног матуранта, имаће могућност да искусе како (не) могу да управљају својим поступцима користећи „пијане наочаре“ које симулирају алкохолисано стање и виде ефекте сигурносног појаса коришћењем симулатора вожње.

 

Циљ обраћања Драгане Стојановић и Александра Миливојевића, стручних сарадника ПУ „Звездара“ је повезивање предшколског и основношколског  система и осмишљавање акционих планова за подршку транзицији детета из вртића у основну школу.

 

Мирјана Родић, социјални радник, и Милица Станисављевић, васпитач, из Прихватилишт за децу Београд, су позвале школе да успоставе ближу сарадњу, за добробит њихових корисника, деце  узраста од 7 до 18 година, али и остале деце која похађају редовне школе. Редовно похађање наставе и учешће у заједничким активностима, обогатиће и унапредити квалитет живота деце која бораве у Прихватилишту.

 

Наташа Попадијак, руководилац Центра за социјални рад – Одељење Звездара је нагласила добру сарадњу са школама и обећала да ће се повратне информације достављати благовремено школама на упућене захтеве.

 

Томислав Алавања, члан Већа ГО Звездара, задужен за област образовања, је обавестио присутне да ће се Сајам образовања организовати у последњој недељи априла и позвао представнике школа да организовано доведу децу.