Председник ГО Звездара Владан Јеремић je данас у Општини, са координатором Канцеларије за младе ГО Звездара Младенком Стевановићем, угостио председницу „Дунав” осигурања Спортских игара младих Марију Михајловић са којом је договорена сарадња Градске општине Звездара и ове највеће спортске аматерске организације за децу у Европи. Састанку су присустовали и председник Спортског савеза „Врачар” Драгољуб Котарац и ПР „Дунав” осигурања Спортских игара младих Далиборка Делибашић.

 

Ученици основних и средњих школа са територије општине Звездаре биће ове године домаћини „Каравана радости и пријатељства Спортских игара младих“, које ове године обележавају десет година дружења са децом из Србије.

 

Спортске игре младих су спортско-едукативни пројекат за децу и младе основношколског и средњошколског узраста. Одржавају се у континуитету од 1996. године. Ове године одржаће се 27. пут у Хрватској, 13. пут у БИХ, док ће у Србији Спортске игре младих прославити јубилеј, 10. година. Од оснивања Игара до данас, у  Играма је учествовало више од 2.500.000 учесника.

 

Игре су постале највећа манифестација аматерског спорта у Европи призната од Међународног Олимпијског комитета. Вредност пројекта Игара, такође, су препознале многе институције и бројни угледни појединци из спортског, културног и јавног живота како региона тако и Европе. Високи покровитељи Игара у Србији су председник Републике Србије и Влада Републике Србије. Посебну подршку пружају амбасадори Спортских игара младих, Александер Чеферин, Nasser Al-Khelaifi, Johanes Hahn, Луис Фиго, Предраг Мијатовић, Немања Матић, Лука Модрић, Миралем Пјанић, Един Џеко, Карл Хајнц Румениге и многи други.

 

Циљ Игара је пружити деци и младима алтернативу свим негативним чиниоцима данашњице. Кроз спорт, дружење и едукацију код деце и младих подстиче се изградња здравих животних навика и одговорности према себи и друштву. Спортске игре младих су најмасовнија аматерска спортска манифестација у Европи и пружају прилику деци да потпуно бесплатно од јануара до августа учествују у професионално организованим такмичењима у 10 спортова (мали фудбал, 3х3, рукомет, одбојка, тенис, стони тенис, одбојка на песку, шах, између две ватре и атлетика/трка на 60 м).