У Свечаној сали ГО Звездара данас је организовано потписивање Тројног уговора о суфинансирању мера енергетске санације породичних кућа, станова и стамбених зграда између грађана, привредних субјеката и ГО Звездара.

 

Овај пројекат вредности више од 24 милиона динара заједнички финансирају Министарство рударства и енергетике и Градска општина Звездара са 50%, а 50% издвајају грађани. Ово је најбољи начин да унапредимо енергетску ефикасност стамбених објеката, али и смањимо загађење ваздуха заменом индивидуалних котлова на фосилна горива, заменом старе столарије, изолацијом фасада и кровова, као и уградњом соларних панела. Ово је први део пројекта по коме ће 68 породица и стамбених зеједница добити средства која су обезбеђена од стране Министарства и Општине. Други део пројекта подразумева уградњу соларних панела, чији конкурс за грађане треба да буде расписан у наредном периоду.

 

„Један од приоритета ГО Звездара јесте унапређење заштите животне средине кроз пројекте унапређења коришћења обновљивих извора енергије, пре свега соларних панела, смањење потрошње фосилних енергената коришћењем котлова на гас и пелет, као и субвенционисање мера енергетске ефикасности када су у питању не само јавни објекти, него и куће и станови. Морам да споменем да је први соларни панел из субвенција у Србији постављен управо на Звездари, као и да смо градска општина са тренутно највећим бројем пројеката ове врсте. Поред поменутих пројеката, у току су замене две велике котларнице, једна је у ОШ „Владисав Петковић ДИС”, а друга у стамбеној згради у ул. Фрање Клуза, као и пошумљавање клизишта у Малом Моком Лугу” – изјавио је Владан Јеремић.

 

Догађају је присуствовала чланица Већа ГО Звездара др Гордана Мишев са сарадницима.