Дан еколошких покрета, 17. новембар, у оквиру традиционалне манифестације „Новембарски дани Соње Жарковић“, која се у Шестој београдској гимназији одржава  од 15 – 30. новембра 2021., почео је ацијом  уређења „Дрво више за зеленије двориште“, Јавног предузећа „Србијашуме“ са матуранткињама и матурантима, а затим је одржана UPCYCLING радионица Удружења „Звездарски еколошки центар-ЗЕЦ“ са ученицима првог разреда, који су као обавезан изборни предмет изабрали „Уметност и дизајн“ код професорке Јоване Татић.

Под вођством Биљане Пантелић из Удружења ЗЕЦ, уз подршку професорке Јоване Татић и координаторке програма Манифестације Сузане Лазовић, задатак је био да се од одбачених калемова за каблове створе нови употребни предмети. Подршку је дао и директор Радисав Милић.

Радионица је од лаганог темпа осмишљавања теме рада по групама од двоје или троје ученика,  затим припреме и заштите простора сале у којој се радило, достигла атмосферу узвишеног стваралачког заноса и позитивног такмичарског духа. Четкице, боје, лакови, спрејеви… послужили су као алат, а украси и детаљи  биће употребљени у наставку, у четвртак и петак.

Резултате овог дивног тимског рада моћи ћемо да видимо на изложби која ће бити органозована у простору школе током наредне недеље.

„Новембарски дани Соње Жарковић“ је традиционална манифестација, која се ове године организује петнаести пут. Манифестација сваке године мења мото и дешавања у оквиру манифестације  су у складу са њим. Соњини дани се организују са великим бројем партнера, средњим и основним школама, културним и спортским установама, компанијама, удружењима, родитељима, као и уз подршку Општине Звездара.

Овогодишњи мото је „Још један искорак за будућност“, а циљ манифестације је развијање еколошке свести код ученика о значају активног учешћа у  решавању проблема очувања, заштите и одбране животне средине кроз различите активности, а нарочито, стварањем могућности да  ученици и у реалном радном окружењу дају свој лични допринос.

Циљ овогодишње манифестације је развијање еколошке свести код наших ученика о значају активног учешћа у  решавању проблема очувања, заштите и одбране животне средине кроз различите активности, а нарочито, стварањем могућности да  ученици и у реалном радном окружењу дају свој лични допринос.

Mанифестација је уврштена у Базу успешних ванаставних активности Завода за унапређење васпитања и образовања.

То су дани када можемо да се видимо из људски топлијих углова и подигнемо, у данашњем школству, заборављену васпитну улогу на виши ниво – путем који  је трасирала Соња Жарковић.

„Соња Жарковић  је била педагог Шесте београдске гимназије од 1996. све до краја свог живота 2007.године. Својим радом и својим духом, иновативношћу, храброшћу, једноставношћу и свежином својих идеја инспирисала је и ђаке и наставнике сa којима је радила. Из живота је отишла прерано, али су за њом остале успомене и енергија коју и данас чувамо и негујемо с поносом и љубављу“.

У прилогу: