Уклањањем дивље депоније са гробља у Малом Мокром Лугу почела је традиционална акција „Пролећно чишћење Београда”. У пролећном чишћењу биће уклоњено скоро 40 дивљих депонија, а акција ће обухватити и уклањање графита са фасада и чишћење приобаља – најавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је указао да иницијатива коју је  за уклањање депоније на гробљу у Малом Мокром Лугу упутила грађанка Биљана Дојчиновић, представља прави пример добре сарадње са грађанима.

– Ова депонија није настала случајно, већ је резултат организоване мафије која од грађевинских фирми преузима грађевински отпад и уместо да га возе у Винчу остављају га по граду. Полиција је већ водила поступке, али како би се тој мафији стало на пут мора да дође до измене појединих закона. Мењаће се Закон о кривичном поступку, који ће омогућити одузимање камиона, као и измена Закона о планирању и изградњи који ће обавезати инвеститора да пре добијања употребне дозволе достави доказ о кретању грађевинског отпада – најавио је Весић.

У граду се појављују и депоније комуналног отпада које сами правимо, рекао је Весић и истакао да морамо да подигнемо свест о одговорном понашању према животној средини, јер није решење да сваке године изнова правимо депоније и онда трошимо ресурсе да их уклонимо.

Говорећи о уређењу гробаља, Весић је подсетио да је прошле године Скупштина града донела одлуку о њиховом уређењу, без обзира да ли су градска, општинска или сеоска гробља. Та одлука ће почети да се примењује, укључујући и ово гробље у Малом Мокром Лугу које ће бити ограђено, а Општина Звездара ће урадити стазе. Морамо да покажемо поштовање према онима који су нас напустили – истакао је Весић.

Председник општине Звездара Владан Јеремић рекао је да данашња акција потврђује добру комуникацију са грађанима, уз конкретан резултат на терену и захвалио се Граду Београду и комуналним предузећима на помоћи.

–Наша је обавеза да апелујемо на савест грађана да воде рачуна о одлагању комуналног отпада, јер је несхватљиво да и на гробљима затичемо депоније. На нама је да кроз законску регулативу уредимо ову област, док је Општина Звездара формирала радну групу која се бави проблематиком овог гробља – навео је Јеремић.

Догађају су присуствовали директор ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић и в.д. директора ЈКП „Београдски водовод и канализација” Страхиња Даниловић.