На позив организатора 28. Проћеног фестивала здравља, који је одржан у Дому војске Србије,  представљен је рад Волонтерског сервиса Звездаре на чијем штанду је посетиоцима био доступан инфо материјал о активностима које се реализују током целе године.

 

Волонтерке Гордана, две Јасмине, Љиљана, Драгана, Александра и Јелена које су дежурале заинтересованима су објашњавале  како могу да се укључе у рад Сервиса- као волонтери или корисници неких од сталних садржаја који се реализују током целе године. Највише интересовања грађана изазвале су едукативне и креативне радионице за сениоре- Школа компјутера, Обука на мобилним телефонима, вежбе јоге и декупаж радионице, као и програм подршке породицама које негују члана оболелог од неког облика деменције. За све посетиоце штанда Волонтерског сервиса Звездаре обезбеђени су и уникатни поклони настали на креативним радионицама.

 

У оквиру манифестације, одржана је трибина на тему „Како се боримо са Алцхајмеровом болошћу“ на којој је Радмила Урошевић, координаторка Сервиса и шефица Одсека за социјалну заштиту ГО Звездара представила Програм подршке породицама оболелих од деменције који се реализује скоро пуних седам година у партнерству са Удружењем „Хлеб живота”. Урошевић је нагласила да је реч о пакету помоћи оболелима и неговатељима који обухвата индивидуалну помоћ неговатељима, рад у групама самопомоћи, саветовалиште у просторијама Сервиса и „Хлеба живота” као и путем телефона, разговор са стручњацима- психијатрима, психолозима, социјалним радницима и радионичарима, помоћ у натури (пеленама за одрасле, влажним марамицама, алкохолу и сл.).

 

Фестивал здравља  свечано је отворила министарка здравља професор др Даница Грујичић а посетиоци су могли без здравствене књижице и чекања да провере своје здравље, да чују предавања о актуелним темама из области медицине и посаветују се са еминентним здравственим стручњацима.

 

Осим здравствених установа из Београда, специјални гости фестивала били су домови здравља „Нови Сад” и „Шабац”. Стручни тим Специјалне болнице за цереброваскуларне болести „Свети Сава” проверавао је ко је од грађана у ризику за добијање можданог удара, и на лицу места су им радили ултразвучни преглед каротида.

 

Информације о здравим стиловима живота посетиоци су могли да добију од стручњака Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”.  На бини су се смењивали програми вежбања, наступи дечијих плесних клубова, радионице за младе и промоције књига. За најмлађе је организован „Дечији кутак” и „Болница за медведиће”, где деца могу да донесу омиљене играчке на „прегледе”, да разговарају са медицинарима и разбију страх од „белих мантила”, као и „Апотека и лабораторија за медведиће” коју су водили студенти