Централну манифестацију, којом је обележен 21.септембар- Међународни дан борбе против Алцхајмерове болести, организовали су, у симболичном термину 11,55 часова, на Тргу Републике Црвени крст Србије и Српско удружење за Алцхајмерову болест. Овом манифестацијом је завршена петиција за прикупљање потписа грађана за институционалним успостављањем услуге Дневног боравка за особе оболеле од деменције која ће бити дефинисана изменом и допуном Одлуке о правима грађана у области социјалне заштите Града Београда.

 

На скупу је представљен рад социјалних партнера који реализују програме помоћи и подршке које су фокусиране на особе оболеле од неког облика деменције и њихове неговатеље. Рад Волонтерског сервиса Звездаре и ХХУ „Хлеб живота”, представљена је Неформална мрежа коју су пре пуних шест година формирали у сарадњи са удружењиме Окриље и Дестигма.

 

Говорећи на скупу на Тргу Републике о скоро дванаестогодишњем раду Волонтерског сервиса Звездаре, који је усмерен превентивно и интервентно на волонтерску помоћ суграђанима у свакодневном функционисању, као и шестогодишњим активностима Мреже, Радмила Урошевић, коориднатор Сервиса, истакла је да су оснивачи Мреже започели сарадњу са идејом да својим активностима сачине почетни модел подршке који ће у континуитету и бесплатно бити доступан током целе године овим нашим суграђанима. Тренутно на евиденцији Мреже је 40 породица о којима стручњаци и волонтери брину у различитим сегментима њиховог свакодневног живота. Урошевић је нагласила да се Програм подршке не бави статистиком већ људским животима и смањењем штете коју деменција оставља на целу породицу.

 

На инфо пулту Неформалне мреже- Градске општине Звездара и ХХУ „Хлеб живота” грађанима су били доступни инфо материјали са контактима и седиштима партнера на које могу да се обрате грађани који имају проблем деменције у својој породици.