Градска општина Звездара организовала је завршни састанак међусекторског тима за инклузију Ромкиња на тржиште рада. Састанку су присуствовали представници партнерске организације на пројекту „Центар за реинтеграцију и активизам Београд“, Привредне коморе Србије, HR удружења, предузећа „Меркатор С“ као послодавца и Националне службе за запошљавање-филијала Звездара.

Презентовани су резултати пројекта и научене лекције за унапређење даље праксе у подршци Ромкињама да се лакше запошљавају. Потписан је споразум о сарадњи сва три сектора (јавни, цивилни и приватни) који су потписали Градска општина Звездара, Центар за социјални рад Звездара, Национална служба за запошљавање и партнерска организације на пројекту „Центар за реинтеграцију и активизам Београд“, уз могућност да се споразуму прикључе и невладине организације и послодавци.

Током пројекта 50 Ромкиња добило је подршку за запошљавање у виду психосоцијалне подршке стручњака и прошле су обуку за активно тражење посла, а уз то добиле су и пословну одећу и обућу за разговор са послодавцем. Од тог броја 20 Ромкиња је положило и обуке за занате, углавном за салоне лепоте, фризерке, куварице или шнајдерке.

Уз то, сензибилизацију послодаваца за запошљавање Ромкиња прошло је 65 представника 56 послодаваца, где су упознати са тим због чега су Ромкиње вишеструко рањива категорија становништва и који су примери добре праксе приликом њиховог запошљавања.

И за Ромкиње и за послодавце отворен је инфо телефон за запошљавање Ромкиња број 066/8447474, на који се могу добити информације везано за субвенције за послодавце са једне стране и могућности за посао за Ромкиње са друге стране. Уз то, отворена је и фејсбук странице „Звездара за Ромкиње“ путем које ће се и након пројекта делити кроз ромску заједницу битне информације о општинским напорима да се Ромкиње лакше запошљавају. На крају пројекта био је организован и онлајн сајам за запошљавање на којем је 35 Ромкиња разговарало за посао са седам послодаваца.

Овај пројекат је финансиран од стране Европске уније, спроводи га Градска општина Звездара у партнерству са Центром за реинтеграцију и активизам Београд, укупне вредности око 65.000 евра, а све у оквиру програма „Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“ који спроводи Стална конференција градова и општина Србије.