Gradska opština Zvezdara organizuje onlajn sajam za zapošljavanje Romkinja u okviru projekta „Korak do posla – Podrška inkluziji Romkinja kroz međusektorsku saradnju na Zvezdari”, koji finansira Evropska unija.

Predviđeno je da zainteresovane Romkinje razgovoraju sa poslodavcima putem interneta, iz prostorija Mesne zajednice „Lipov lad“ (Bulevar kralja Aleksandra 298/I) zbog epidemioloških mera i neophodno je da se prijave na info telefon za zapošljavanje Romkinja broj 066/8447474.

Od poslodavaca će putem interneta biti prisutni predstavnici trgovinskih lanaca, omladinskih zadruga ili agencija koji zapošljavaju sezonske radnike, saloni lepote i slično. Razgovori sa zainteresovanim Romkinjama će trajati po 10 minuta.

Na sajmu će učestvovati i 50 Romkinja koje su u sklopu projekta dobile podršku za zapošljavanje u vidu psihosocijalne podrške stručnjaka i prošle obuku za aktivno traženje posla, a uz to dobiće i poslovnu odeću i obuću za razgovor sa poslodavcem. Od tog broja 20 Romkinja je položilo i obuke za zanate, uglavnom za salone lepote, frizerke, kuvarice ili šnajderke.

Sa druge strane, učešće na sajmu uzeće i neki od 56 poslodavaca koji su  kroz obuke senzibilisani za zapošljavanje Romkinja. Sajam zapošljavanja Romkinja će trajati od od 18.2.2021. narednih nedelju dana, u zavisnosti od broja zainteresovanih Romkinja.

Ovo je deo aktivnosti na projektu finansiranom od strane Evropske unije, koji sprovodi Gradska opština Zvezdara u partnerstvu sa Centrom za reintegraciju i aktivizam Beograd, ukupne vrednosti oko 65.000 evra, a sve u okviru programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“ koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština Srbije.