U zvezdarskim vaspitno obrazovnim ustanovama je započela realizacija Programa za unapređenje saobraćajne bezbednosti, koji je osmislio Savet za bezbednost saobraćaja na putevima GO Zvezdara, a podržava ga i finasira Sekretarijat za saobraćaj grada Beograda.

Savet je na osnovu analize Agencije za bezbednost saobraćaja, koja pokazuje da najveći broj povređenih i poginulih u saobraćajnim nezgodama na teritoiji Zvezdare čine pešaci, osmislio program, koji obuhvata predavanja, radionice, konkurse i obuke za različite ciljne grupe. Pored unapređenja uslova za bezbedno kretanje pešaka, program obuhvata i razvijanje veština za bezbednu vožnju motocikala i osvešćuje uticaj alkohola na bezbednost učesnika u saobraćaju, a aktivnosti sprovode udruženja specijalizovana za realizaciju programa u oblasti saobraćaja sa svojim stručnim timovima. U realizaciju programskih aktivnosti uključene su sve zvezdarske osnovne i srednje škole i predškolske grupe PU „Zvezdara“.

Kao deo ovih programa Moto klub BEZBEDNOST je u period 11-18.05.2016. godine realizovao predavanja u srednjim školama na teritoriji opštine Zvezdara iz oblasti “Bezbednost nmotociklista”. Predavanja su bila odlično posećena, a učenici su iskazali visok nivo interesovanja za predmetnu temu. Učestvovali su učenici od prvog do trećeg razreda.

Predavanja su održana u svih 9 srednjih škola na Zvezdari, a na njima je ukupno bilo više od 330 učenika/ca. Ona su trajala između 45 i 55 minuta, u zavisnosti od interesovanja učenika , a nakon njih demonstratori su, na improvizovanom poligonu u dvorištu škole, učenicima pokazivali osnovne tehnike bezbednog upravljanja motociklom.

Treneri bezbedne vožnje motocikala Zoran Lilić i Vitomir Golušanin srednjoškolce su na predavanjima upoznali sa sledećim temama: Fizičke zakonitosti kretanja motocikla, Motiv za vožnju, Dinamika kočenja, Krivina / skretanje, Procena sopstvenih sposobnosti – osvešćivanje, Sigurnosni uređaji na motociklu, Izazivanje nesreće (lošom procenom sopstvenih sposobnosti i uslova u saobraćaju), Reakcija / predviđanje, Alkohol, droga i motocikl (psihofizičko stanje), Brzina, Psihička sekunda, Problem i izbegavanje, Zaštitna oprema, Priprema motora i motocikliste za vožnju.