Gradska opština Zvezdara potpisala je ugovor o donaciji od strane Evropske unije, preko Ministarstva finansija Republike Srbije, za finansiranje projekta „Intersektorski mehanizam za smanjenje osipanja dece i prevenciju ranog napuštanja školovanja na Zvezdari“.

Projekat je vredan 137.620 evra, traje dve godine i sprovodiće se u partnerstvu sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine Srbije.

Ugovor je u ime Opštine potpisao predsednik Skupštine Gradske opštine Zvzedara g. Aleksandar Eror, a potpisivanju su prisustvovali i član opštinskog Veća Lazo Šegan i član Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Slavko Jovanović. Slične ugovore je potpisalo je još oko 30 opština i nevladinih organizacija u Srbiji.

Projekat obuhvata pomoć deci (mahom romske nacionalnosti) koja napuštaju ili su u riziku od napuštanja školovanja, ali i njihovim roditeljima. Najčešći razlog za to je duboko višegeneracijsko siromaštvo, pa pomoć na projektu podrazumeva dodatnu individualnu nastavu za decu, pomoć u školskoj opremi, dodatno obrazovanje roditelja za ovladavanje zanatima i asistenciju u njihovoj potrazi za poslom, kao i pomoć stručnjaka intersektorskog tima – pedagoga, psihologa, zdravstvenog radnika, predstavnika centra za socijalni rad, mentora za zapošljavanje i školskog radnika.

Pored ovoga, u svim zvezdarskim školama će, u sklopu projekta, biti izrađen sistem za rano upozoravanje na osipanje školske dece, a takođe će biti unapređeni uslovi za rad Škole za obrazovanje odraslih „Braća Stamenković“ u Orlovskom naselju.