Vojnim obveznicima koji su dobrovoljno odslužili vojni rok u generaciji „mart” i „jun” 2016. godine su, povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije, u sredu, 19.4. 2017, na svečanosti u Gradskoj opštini Zvezdara, uručene Značke vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i Zahvalnice otadžbine.

Vojnim obveznicima koji su dobrovoljno odslužili vojni rok (2 devojke i 7 mladića) priznanja je uručio Miloš Ignjatović, predsednik Gradske opštine Zvezdara, u prisustvu članova porodica vojnih obveznika, predstavnika Uprave Regionalnog centra Ministarstva odbrane Beograd i Centra MO za opštinu Zvezdara, predsednika Skupštine GO Zvezdara Aleksandra Erora, članova Veća GO Zvezdara Vladana Jeremića, Branislava Paunovića, Laze Šegana, Nenada Nikolića i Roberta Milićevića, pomoćnika predsednika GO Zvezdara dr Slavoljuba Nikolića i gostiju.

Major Boban Živić, načelnik Centra Ministarstva odbrane Zvezdara je pozdravio prisutne i vojnim obveznicima koji su dobrovoljno odslužili vojni rok rekao da im uručenjem značaka i zahvalnica, u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, odajemo priznanje što su odlučili da dobrovoljno odsluže vojni rok i poželeo im da dobijene Značke sa ponosom nose i čuvaju, kao i da budu primer drugim mladim ljudima da slede njihov put.

Miloš Ignjatović, predsednik GO Zvezdara je zahvalio na tome što mu je pripala čast da ovim mladim ljudima uruči Značke i Zahvalnice kao znak priznanja za doprinos zaštiti i jačanju odbrane Republike Srbije i istakao da je „odbrana otadžbine oduvek predstavljala svetu dužnost, pravo i čast, a služenje vojnog roka čin koji služi na ponos vojnika i njihove porodice, naše vojske, naroda i države”. Poželeo im je da ih dobijena priznanja zbog iskazanog patriotizma podsećaju na vojničke dane i da ih sa ponosom pokazuju prijateljima, kasnije deci i unicima, i da budu uzor svojim komšijama i poznanicima.

Značke i zahvalnice su uručene vojnicima koji su dobrovoljno odslužili vojni rok sa oružjem i vojnicima koji su završili Kurs za rezervne oficire, kao znak zahvalnosti i priznanja što su se dobrovoljno stavili na raspolaganje Vojsci Srbije u cilju jačanja sistema odbrane.

Priznanja se dodeljuju na osnovu Pravilnika o priznanjima i novčanim nagradama u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Prvi put ova priznanja su uručena 14.2.2017, povodom obeležavanja Dana državnosti RS, generaciji „septembar 2016”, a u narednom periodu biće uručena svim vojnicima koji su dobrovoljno odslužili vojni rok, počevši od generacije „mart 2011”.