Svetski dan zdravlja i svetski dan Roma biće obeleženi u nedelju, 07. aprila na terenima SC „Olimp“ na Zvezdari. U 9 sati počeće zdravstveni pregledi, a ako bude lepo vreme u 9,30 sati krenuće tradicionalna šetnja za zdravlje na čijem čelu će biti Edip Šerifov, predsednik GO Zvezdara, koji će u 10 sati otvoriti i najaviti takmičenja u fudbalu i šahu u okviru obeležavanja Svetskog dana Roma.

1. Gradska opština Zvezdara, Sportski centar „Olimp“ i tri zdravstvene ustanove sa Zvezdare: Dom zdravlja, KBC „Zvezdara“ i Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu, i ove godine obeležavaju Svetski dan zdravlja manifestacijom koja će se održati u SC „Olimp”(ulica Vjekoslava Kovača 11), u nedelju, 07. aprila 2013, od 9 do 12 sati.

Na manifestaciji će učestvovati i Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć sa lekarima i ekipom, Gradski zavod za javno zdravlje, Udruženje za prevenciju i lečenje osteoporoze (UPLOS), Asocijacija „Žena plus“, kao i Medicinska, Zubotehnička i Farmaceutsko-fizioterapeutska škola.

Ovogodišnja tema je visok krvni pritisak, a krajnji cilj obeležavanja dana zdravlja je da se smanji broj infarkata i moždanih udara, a građani će imati priliku da izmere šećer u krvi, krvni pritisak, EKG, spirometriju, da dobiju savet lekara i nutricioniste o zdravoj ishrani, da dobiju savete dermatologa, kao i da precizno izmere visinu i težinu.

Pored besplatnih zdravstvenih pregleda, posetioci SC „Olimp” će moći da uživaju u raznim aktivnostima u cilju promocije zdravih stilova života, kao i da učine humano delo i budu dobrovoljni davaoci krvi. Posebno važno za mlađe osobe je da će moći da se informišu o opasnostima rizičnog ponašanja i oblicima zaštite.

2. Istog dana od 10.00 do 14.00 časova, povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, Gradska opština Zvezdara i Koordinacioni centar za uključivanje Roma organizuju turnir u malom fudbalu i šahu koji će se održati na terenima SC „Olimp“, a otvoriće ga Edip Šedrifov, predsednik Gradske opštine Zvezdara.

U malom fudbalu takmičiće se 6 romskih ekipa. Za tri prvoplasirane ekipe u malom fudbalu obezbeđeni su pehari, a pehar će dobiti i najbolji fudbaler turnira.

Na turniru u brzopoteznom šahu učestvovaće oko 20 takmičara koji su i najbolji predstavnici iz svojih naselja. Pobednik turnira dobiće pehar, a svi učesnici u fudbalu i šahu dobiće medalje. Pre finalnog meča, održaće se revijalna utakmica u ženskom fudbalu.

Svečano proglašenje pobednika i uručenje pehara i medalja održaće se u 14 časova.

Pozivamo i VAS da prisustvujete ovim događajima i proverite svoje zdravlje.