Predsednik Gradske opštine Zvezdara Vladan Jeremić posetio je Snuker Savez Srbije i razgovarao sa čelnim ljudima Saveza kao i sa predsednikom Evropske asocijacije za bilijar i snuker Maksimom Kasisom koji je u poseti Srbiji.

 

„Nama je na Zvezdari svaki sport podjednako bitan, želimo da zvezdarci svoje slobodno vreme provode baveći se sportskim aktivnostima. Baza svakog jakog sporta upravo je na lokalu i  trudićemo se da uvrstimo snuker u naše sportske sadržaja kako bi što više mladih upoznalo sa ovim sportom“, rekao je Jeremić.

 

Predsednik Snuker Saveza Srbije Vladimir Kolaković zahvalio se predsedniku Jeremiću na poseti i interesovanju za ovaj sport koji i u Srbiji ima mnogo igrača i dodao da je podrška lokalne vlasti izuzetno važna. On je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što može da se pohvali izumom koji je potekao iz Snuker saveza Srbije čime će umnogome biti olakšani mečevi i smanjeni troškovi. U pitanju je aplikacija i hardver odnosno semafor sa veštačkom inteligencijom kojim će na mečevima moći da se isključi ljudski faktor jer semafor sam dodeljuje poene jer prepoznaje lica i boju kugli.

 

Kasis je rekao da su u Evropskoj asocijaciji jako zainteresovani za ovaj izum i da se nada da će se on uskoro koristiti na mečevima. On je ovom prilikom istakao benefite ovog sporta koji će uskoro biti i među olimpijskim sportovima. „Sama činjenica da je tokom igre zabranjeno konzumiranje alkohola kao i cigareta, govori u prilog usvajanja zdravih stilova života kod mlađih i starijih igrača snukera“, rekao je Kasis.

 

Iako sličan bilijaru, snuker je u potpunosti različit jer su pravila i dres kod drugačiji, sto je mnogo veći, podloga drugačija kao i kugle koje su manjih dimenzija.