Градска општина Звездара, Спортски центар „Олимп“, УК „Вук Караџић“ и три здравствене организације са Звездаре: Дом здравља, КБЦ „Звездара“ и Градски завод за плућне болести и туберкулозу, ове године обележавају Светски дан здравља и манифестацијом која ће се одржати у СЦ „Олимп”, улица Вјекослава Ковача 11, у суботу, 09.04.2011. од 9 до 12 сати. Tим поводом СЦ „Олимп” посетиће и амбасадор Јапана у Србији Тошио Цунозаки.

Његова екселенција Тошио Цунозаки амбасадор Јапана у Србији и Милан Поповић председник Градске општине Звездара ће у 10 сати повести присутне грађане у шетњу атлетском стазом и на тај начин показати да се здравим животним навикама негује здравље.

Светски дан здравља, 7. април, је ове године посвећен антимикробној резистенцији и обележава се под слоганом „Антимикробна резистенција: данас без акције, сутра без лека“.

Поред бесплатних здравствених прегледа, посетиоци СЦ „Олимп” ће моћи да уживају у традиционалној шетњи атлетском стазом, као и разним активностима у циљу промоције здравих стилова живота. Ово ће бити и прилика да добровољни даваоци дају крв и тако спасу нечији живот.

Грађани ће имати могућност да обаве здравствене прегледе: мерење шећера у крви, мерење крвног притиска, снимање ЕКГ, спирометрију, да добију савет лекара и да се посаветују са нутриционистом о здравој исхрани.

Циљ оваквих манифестација и обележавања Светског дана здравља је да се грађанима, без обзира на године и здравствено стање, омогуће превентивни прегледи и едукације о факторима здравствених ризика, уз подизање свести појединца о важности здравих стилова живота и превентиве у одржавању сопственог здравственог стања.

Светски дан здравља обележен је и у среду 6. априла 2011. када је у УК „Вук Караџић“ одржан стручни скуп на коме су теме биле: „Принципи збрињавања у здравственој нези код оболелих од сепсе“ –говорила је Зорица Зуровац и „Мере и активности у методском приступу у здравственој нези код пацијената са Улкус крурисом“ коју је обрадила Даница Ристић.