У Библиотеци-галерији „Бранко Миљковић” Пријатељи деце Звездаре су у среду, 26. децембра 2018.  организовали предновогодишње дружење и промоцију Календара за 2019. годину на коме је објављено 12 одабраних фотографија учесника пројекта „Београд и Звездара у мом оку”.

Пројекат је реализован средствима Градске општине Звездара (конкурс за пројекте у области културе) и средствима Секретаријата за спорт и омладину града Београда (конкурс за пројекте од јавног интереса у областима омладинског сектора).

Након циклуса од 5 бесплатних радионица фотографије за тинејџере које је у јулу ове године водила Јана Стојаковић (ликовна уметница и уметнички фотограф) и фото конкурса расписаног у септембру на тему „Београд и Звездара у мом оку“, као резултат пројекта одштампан је Календар за 2019. годину.

На конкурс је стигло 148 фотографија, од којих је након неколико кругова селекције одабрано 12 за објављивање на календару. У обзир су узете и фотографије настале на радионицама, а дизајнирање календара поверено је Оливери Батајић Сретеновић, доценту на Факултету примењених уметности.

 

Аутори фотографија објављених на календару су:

ЈАНУАР – Михаило Мијачић, 3.р. Гимназија „Свети Сава”

ФЕБРУАР – Маша Горановић 8/4 ОШ „Стеван Синђелић“

МАРТ – Алекса Јакић, Шеста београдска гимназија

АПРИЛ – Маша Урошевић, 4.р. Четврта београдска гимназија

МАЈ – Алекса Јакић 2.р. Шеста београдска гимназија

ЈУН – Алекса Милошевић ОШ „Деспот Стефан Лазаревић”

ЈУЛ – Милица Мандић 8.р. ОШ „Десанка Максимовић”

АВГУСТ – Лука Димић 8/4 ОШ „Стеван Синђелић”

СЕПТЕМБАР – Ана Јовановић, Трећа београдска гимназија

ОКТОБАР – Јована Крстић 8 р./ ОШ „Стеван Синђелић”

НОВЕМБАР – Михајло Ђурић 6/1 ОШ „Деспот Стефан Лазаревић”

ДЕЦЕМБАР – Вук Тепић 6/1 ОШ „Деспот Стефан Лазаревић”

 

Управница општинске библиотеке „Вук Караџић” Александра Кекић обратила се присутнима и истакла да су овакви програми лепа прилика да млади развију своја интересовања и креативност, да се упознају и више науче о фотографији као уметничкој дисциплини, да се друже са вршњацима и да изразе свој став о граду у коме живе.

На крају сусрета, председница организације Пријатељи деце Звездаре Снежана Ђорђевић уручила је награде и примерке календара свим ауторима и уз честитке на оствареном успеху, поручила им да се и даље баве фотографијом, да воле свој град и да креативно користе своје слободно време.

А Београд и Звездара виђени очима тинејџера изгледају романтично и ведро. На 12 одабраних фотографија налазе се Астрономска опсерваторија на Звездари, Калемегдан, Звездарска шума, Кошутњак, основне школе „Деспот Стефан Лазаревић” и „Јелена Ћетковић”, небо и птице над Београдом, поглед на Саву, паркови и дрвеће… И много љубави која зрачи са сваке фотографије.