Градска општина Звездара и ове године наставља традицију обележавања светског Дана Рома на тај начин што је припремила инклузивни и интерактивни програм намењен деци и младима који ће бити реализован у Месној заједници „Миријево“, Школски трг 2, у петак 8.априла од 11,00 до 14,00 сати.

Реализатори програма су Волонтерски сервис Звездаре, Градски завод за јавно здравље- Канцеларија за старије и социјално угрожене групе и плесни клуб „Фортуна рота“.

Ученици звездарских основних школа, њихови наставници и ромски асистенти ће од 11,00 до 12,00 сати учествовати у радионици Виртуелно путовање на Тару, о чијим лепотама ће, уз слику, приповедати Славица Берић, новинарка Политике и волонтерка Волонтерског сервиса Звездаре.

У другом сату програма, од 12,00 до 13,00 сати, биће одржана радионица са др Иреном Џелетовић Милошевић из Градског завода за јавно здравље са којом ће малишани стећи основна знања и препоруке за здраву младу породицу Рома.

Последњи део дружења, од 13,00 до 14,00 сати, малишани ће провести у игри, плесу и анимацији за коју је задужена Андреа Антић и плесни клуб „Фортуна рота“.

Циљ програма је да се млади, не само Роми- друже, упознају, науче нешто ново и још једном потврде да различитост није и не треба да буде препрека у развоју личних интересовања, потреба и могућности. Општина је у паузама радионица обезбедила освежење и послужење, а Градски завод за јавно здравље флајере са 10 препорука за здраву младу породицу Рома, штампане на ромском и српском језику.