О волонтерима и волонтирању се углавном говори на Дан волонтера,  5.децембра или у околностима када је појединцима и породицама потребна помоћ и подршка. На Звездари није тако, већ се читаве године активностима волонтера поклања велика пажња.

Због актуелне епидемиолошке ситуације, традиционално обележавање Дана волонтера на Звездари ове године не протиче у знаку завршне манифестације представљања волонтерских акција ученика звездарских основних и средњих школа са којим се школе пријављују на Конкурс за најволонтерску акцију, и проглашењем и награђивањем најуспешнијих. Иако је епидемија онемогућила окупљање најмлађих волонтера поуздано знамо да су се млади самоорганизовали и да су се трудили да помогну у свом окружењу. Ученици/це ОШ „Десанка Максимовић” су успели да реализују замишљену акцију прикупљања одеће и обуће за децу и младе окупљене у Свратишту и наредних дана, уочи предстојеће зиме, прикупљена помоћ ће бити испоручена у Крфску 7а.

Дан волонтера је повод и да се подсетимо првих месеци развоја епидемије на нашим просторима и ванредног стања када је помоћ у набавци животних намирница, лекова и средстава за хигијену за наше најстарије суграђане било од егзистенцијалног значаја. Ванредно стање је на Звездари окупило 477 волонтера чије су свакодневне активности координирали запослени у Градској општини Звездара.

И, на крају, скоро десетогодишњи рад Волонтерског сервиса Звездаре чији је оснивач Градска општина Звездара, као дугорочни програм помоћи и подршке најугроженијим суграђанима у кућним условима, рад у Саветовалишту за појединце и породице, низ едукативних и креативних радионица, промоције волонтирања као социјалне вредности – реализују се током целе године. Волонтерски сервис  је десет година место за све суграђане, оне којима је помоћ потребна, али и оне који желе да волонтирају на Звездари. Годишње звездарски волонтери реализују више од 6000 волонтерских сати и око 3000 услуга подршке и помоћи. Месечно око 250 суграђана користи неки од програма подршке Сервиса, од тога око 50 у кућним условима, старије, немоћне и особе са инвалидитетом.

Свим волонтерима честитамо њихов дан, а својим звездарским  Градска општина захваљује да ангажовању и промовисању хуманости и солидарности у време када се и успех и лична срећа углавном мере материјалним стварима.

Оно што је сигурно је да Градска општина Звездара са разлогом не треба да брине за своју волонтерску будућност у најбољем интересу свих суграђана, јер на Звездари има пуно особа којима је једино важан осећај задовољства и испуњености због солидарности и хуманости са другима.