Општина Звездара укључује се у обележавање „Дана европске баштине“ 21. септембра, изложбом најлепших „олдтајмера“ из земље и региона на тргу испред Општине Звездара и 22. септембра отварањем Астрономске опсерваторије на Звездари за све заинтересоване посетиоце.

У суботу, 21. септембра од 9 до 13 сати, на тргу у Булевару краља Александра 77, представиће се најрепрезентативнији „олдтајмер“ аутомобили, од којих неки долазе из Америке, Француске, Мађарске, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, а датирају из 20-их и 30-их година 20. века. Осим аутомобила биће изложена и друга превозна средства, попут атрактивних моторцикала.

Програм ће употпунити свирка групе „Бенд“ и наступ Маје Волк.

Организатор изложбе, олдтајмер клуб „Београд“ у сарадњи са Општином Звездара повезао је изложбу старих аутомобила са темом механизације и развоја индустрије прве половине 20 века, а „олдтајмере“ као својеврсне „покретне експонате“ суграђани ће моћи да виде и у поподневним сатима, од 17-22 испред Скупштине Града Београда-Старог двора.

Недеља, 22. септембар посвећена је Астрономској опсерваторији, једном од највреднијих споменика развоја науке и архитектуре код нас. Комплекс астрономске опсерваторије, простор библиотеке са оригиналним намештајем и музејским експонатима астрономских инструмената, будући музеј астрономије, „Велики рефлектор“ само су део богатства Астрономске опсерваторије или „Звездарнице“ по којој општина носи име.

Грађани ће 22. септембра моћи да посете Опсерваторију у Волгиној улици у терминима од 11 и 15 сати.