„Дани сениора на Звездари“ почели су данас округлим столом у Библиотеци „Вук Караџић“ на тему „Сениори данас- приоритетне потребе и оптималан одговор пружалаца социјалних услуга“.

Позиву ГО Звездара одазвали су се релевантни социјални партнери: Секретаријат за социјалну заштиту, Секретаријат за здравство, Градски центар за социјални рад, Завод за социјалну политику, Завод за геронтологију Београд, Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, Прихватилиште за одрасла и стара лица, Геронтолошки центар Београд, Институт за ментално здравље, УГ „Душа“ које се бави подршком остарелим лицима са психијатријским проблемима, Дом здравља Звездара, Канцеларија за помоћ особама са инвалидитетом ГО Звездара, СЦ „Олимп“, Библиотекa „Вук Караџић“, волонтерке и координатори ВСЗ.

У име домаћина присутне је поздравио председник ГО Звездара Милан Поповић, који је истакао да општина Звездара покушава да помогне својим старијим суграђанима, иако нема надлежности, али из свакодневног живота и интересовања долази до сазнања о њиховим потребама.

– То је био и повод за оснивање Волонтерског сервиса који смо основали и за кратко време стекли јако корисна искуства, која смо спремни да поделимо и понудимо другим локалним заједницама“- нагласио је Поповић.

Радмила Урошевић представила је рад Волонтерског сервиса Звездаре кратком и сажетом презентацијом, а у дискусију су се укључили присутни уз веома похвалне речи звездарској иницијативи за оснивање Волонтерског сервиса.

„Дани сениора на Звездари“ поводом 1. октобра Међународног дана старих настављају се сутра од 9-11 часова у канцеларији Волонтерског сервиса, Булевар краља Александра 395 бесплатним прегледима и саветима лекара ДЗ Звездара и правним саветима адвокаткиње Леиле Руждић Трифуновић. Сутрашњи дан носи радни назив Здравље и правна заштита сениора, а од 11 до 12 часова биће организована чајанка – дружење. Позивамо све старије Звездарце да нас посете у наведено време. Сигурни смо да ће се лепо провести а уједно и учинити нешто корисно за себе.

Дани сениора/ки трају до петка , 30. септембра, а ево и програма за наредне дане:

Среда, 28.септембар, 9-11 часова
Перформанс МЕЂУГЕНЕРАЦИЈСКА СОЛИДАРНОСТ- деца и млади
Од 9 до 11 часова ТРАМВАЈ БР. 7 и ТРОТОАР ИСПРЕД ОПШТИНЕ- ПРОМОТИВНО ПОНАШАЊЕ МЛАДИХ НА УЛИЦИ

Четвртак, 29.септембар од 18 до 19 и у 19,30
СЛОБОДНО ВРЕМЕ
Сатирично-хумористички програм „Ми чекамо унуке“ по текстовима Станислава Винавера од 18 до 19 часова- Библиотека „Вук Караџић“, Ћирила и Методија 2, 1. спрат,
Концерт Врачарских солиста у 19,30 часова у фоајеу Установе културе „Вук Караџић“
Улаз је слободан

Петак, 30. септембар од 8-10 ЧАСОВА
СПОРТ И РЕКРЕАЦИЈА
Рекреација ЧИ-ГОНГ терапеутске вежбе за здравље које могу и треба да се реализују и у кућним условима у терминима од 8 до 9ч и од 9 до 10ч
Од 10,30 до 12 часова седељка и дружење у СЦ „Олимп“

Циљ програма је да се скрене пажња јавности на актуелне проблеме, могућности и начине решавања свакодневних проблема најстаријих суграђана. Организатор и покровитељ: Градска општина Звездара и Волонтерски сервис.